KYSYTTÄVÄÄ?

Aaltoreitti 

Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.Alvar Aalto museo.

Alvar Aalto museo.

Arkkitehti Alvar Aalto (1898–1976) loi poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Kaupunkialueen aaltoreitillä kuljetaan mestarin jäljillä aina klassismista modernismiin ja tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen. Reitti tarjoaa valmiiksi räätälöidyn silmäyksen Jyväskylän kaupunkikuvaan ja rakennusarkkitehtuuriin.

Tutkimusmatka Aallon sielunmaisemaan on hyvä aloittaa tämän perintöä vaalivasta Alvar Aalto -museosta. Jyväskylässä sijaitseva rakennustaiteen ja muotoilun erikoismuseo on Aalto-informaation kansallinen ja kansainvälinen keskus. Yhdessä lähellä sijaitsevan Keski-Suomen museon kanssa rakennukset muodostavat mielenkiintoisen kulttuurikeskuksen aivan kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä.

Kivenheiton päässä sijaitseva Seminaarinmäen kampus kuuluu Suomen kauneimpiin ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisempiin yliopistoalueisiin. Toisen maailmansodan jälkeen silloisen kasvatusopillisen korkeakoulun oppilasmäärä kasvoi huomattavasti, ja tilanahtauden vuoksi järjestettiin kutsukilpailu arkkitehdeille. Kilpailun voittaneen Alvar Aallon uudisrakennukset nousivat Seminaarinmäelle vuosina 1951–70.

Seminaarinmäeltä matka jatkuu keskustan kulttuuri- ja hallintokortteliin, joka pohjautuu Alvar Aallon 1960-luvun suunnitelmaan. Suunnitelmasta on toteutettu poliisitalo, virastotalo ja kaupunginteatteri. Kortteli on yksi Aallon suunnittelemista neljästä kulttuuri- ja hallintokeskuskokonaisuudesta Suomessa.

Automatkan päässä keskustasta sijaitseva Säynätsalon kunnantalo on ehdottomasti matkan arvoinen tutustumiskohde. Yksi Aallon merkittävimmistä töistä herätti huomiota jo rakennusvaiheessa ainutlaatuisuutensa vuoksi, ja valmistumisen (1951) jälkeen Säynätsaloon on virrannut innokkaita vierailijoita kaikkialta maailmasta.

 

Kierrä Aaltoreitin kohteita omatoimisesti mobiilisovelluksen opastamana klikkaamalla tästä.
 

Kohteet:

Museokeskus/ Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo

Alvar Aallon Katu 7, 40600 Jyväskylä.
p. 040 135 6210
www.alvaraalto.fi
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo 

Alvar Aalto -museo toimii kahdessa kaupungissa, Jyväskylässä ja Helsingissä, joissa sillä on kaikkiaan neljä yleisölle avointa kohdetta. Jyväskylässä sijaitseva rakennustaiteen ja muotoilun erikoismuseo on Aalto-informaation kansallinen ja kansainvälinen keskus. Jyväskylän Alvar Aalto -museo sijaitsee Jyväsjärveen viettävällä rinteellä. Alvar Aallon suunnitelmat museorakennukseksi valmistuivat 1973. Yhdessä Keski-Suomen museon kanssa (Alvar Aalto 1961) rakennukset muodostavat kulttuurikeskuksen Jyväskylän yliopiston välittömässä läheisyydessä. Keski-Suomen museo on kulttuurihistoriallinen museo joka toimii sekä Keski-Suomen alueen maakunta museona että Jyväskylän kaupunginmuseona. Museo harjoittaa näyttelyiden lisäksi tutkimusta, tallentamista sekä opetusta. 

Alvar Aalto -museon aukioloajat ja pääsymaksut löydät täältä.
Keski-Suomen museon aukioloajat ja pääsymaksut löydät täältä


Seminaarinmäki

Seminaarinkatu 15, 40014 Jyväskylä
p. 014 260 1211 (vaihde)

Seminaarinmäki sijoittuu Jyväskylän Mattilanpellon kaupunginosaan, siellä sijaitsee Jyväskylän yliopiston vanhin kampusalue. Seminaarimäen kampusta on pidetty Suomen kauneimpana kampuksena. Kun toisen maailmansodan jälkeen korkeakoulujen oppilasmäärät kasvoivat huomattavasti, rakennutettiin Seminaarimäen kampukselle sen ajan uudisrakennukset. Alvar Aallon suunnittelemat kampusrakennukset nousivat Seminaarimäelle vuosina 1951 – 1970. Kampuksen rakennukset perustuvat amerikkalaiseen campus-ajatteluun. 
 

Hallintokortteli

Alvar Aallon Jyväskylän hallintokorttelin kokonaissuunnitelmasta vuodelta 1972 on toteutettu kaupungin virastotalo, kaupunginteatteri sekä entinen Poliisitalo (nykyinen Tietotalo). Alkuperäisessä hallintokorttelisuunnitelmassa sijaitsee myös Jyväskylän kaupungintalo, joka valmistui jo vuonna 1899. Kaupungintalo kävi läpi mittavan peruskorjauksen, joka valmistui keväällä 2013.


Kaupungintalo

Vapaudenkatu 32, 40100 Jyväskylä
p. 014 266 7117 (Kaupungintalon Neuvonta)
http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/kaupungintalo

1800-luvulta asti säilynyt Jyväskylän kaupungintalo on suojeltu asemakaavalla 1998 lähtien. Se on merkittävä osa Jyväskylän rakennettua kulttuuriympäristöä. Peruskorjatussa kaupungintalossa järjestetään opastettuja yleisökierroksia, joissa käydään läpi talon arkkitehtuuria ja peruskorjauksen vaiheita. 


Kaupunginteatteri

Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä
p. 014 266 0110 (Lipunmyynti)
kaupunginteatteri (at) jkl.fi, 
www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

Kaupunginteatterin rakennus, teatteritalo valmistui 1982, kuusi vuotta Alvar Aallon kuoleman jälkeen. Teatterissa on kaksi näyttämöä. Suuren näyttämön katsomossa on 551 paikkaa, ja pienen näyttämön katsomossa 98 paikkaa. Ainoastaan eteishalli ja lämpiö ovat avoinna vierailijoille. 

Kaupunginteatterin lipunmyynnin ja neuvonnan aukioloajat löydät täältä.


Rakentajantalo

Hannikaisenkatu 17, 40100 Jyväskylä

Rakentajantalo on Alvar Aallon suunnittelema rakennus muuntojoustavaksi toimisto- ja virastotaloksi. Rakentajantalo on toimistokäytössä.


Tietotalo (entinen Poliisitalo)

Kilpisenkatu 1, 40100 Jyväskylä

Nykyinen Tietotalo, entinen poliisitalo oli yksi Alvar Aallon hallintokorttelisuunnitelmaan kuuluneista rakennuksista. Vuonna 1970 valmistunut silloinen Poliisitalo oli uudenlainen ratkaisu, sillä rakennus ei ulkoapäin muistuttanut poliisitaloa, vaan mitä tahansa toimisto tai korttelirakennusta. Näin ollen se oli myös kaupunkilaisten silmään ystävällisemmän näköinen. Nykyään Tietotalo on toimistokäytössä, eteishalli on avoinna vierailijoille. Tietotalon alakerrassa voi nauttia herkullisen lounaan arkisin.


Säynätsalon kunnantalo

Parviaisentie 9, 40900 Säynätsalo.
www.jyvaskyla.fi/saynatsalo/kunnantalo

Alvar Aallon yhden merkittävimmistä töistä löytää Säynätsalosta. Arkkitehti suunnitteli ja rakennutti talon 1949 – 1952. Talo on herättänyt huomiota sen ainutlaatuisuutensa vuoksi jo rakennusvaiheista asti. Rakennus on varsinainen monitoimirakennus; siellä on Säynätsalon aluehallinnon ja kirjaston lisäksi myös asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Arkkitehti Aalto halusi tuoda arkkitehtuurissa esiin rakennuksen käytettävyyttä. Kunnantalo on tehty ihmisten käytettäväksi, mutta samalla myös päätösten tekoa varten.

Tiedustelut: https://www.alvaraalto.fi/arkkitehtuuri/saynatsalon-kunnantalo/

 

Hae Kartalta

Löydä etsimäsi palvelu tai lähimmät kiinnostuksen kohteet kartalta