Kuva: Atacan Ergin
Kuva: Atacan Ergin
Kuva: Maris Grunskis
Kuva: Julia Kivelä
Kuva: Jiri Halttunen

Kiertoaika noin 3 tuntia

Valon kaupunki -kierros

Tutustu Valon kaupunkiin, jossa on yli sata pysyvää valaistuskohdetta! Valon kaupunki -reitillä näet muutamia näistä hienoista valaistuskohteista, jotka ovat sijoittuneet Jyväskylän yläkaupungin alueelta Kuokkalan alueelle saakka. Reitti kannattaa kulkea iltahämärän tai pimeän aikaan, jotta Valon kaupunki -elämys olisi paras mahdollinen. Valon kaupunki -reitti on reilut 10 kilometriä pitkä ja kävellen siihen kuluu aikaa noin kolme tuntia.

Katso reitti

Kulkuneuvo

  • Pyörällä

  • Kävellen

Kesto

Kiertoaika noin 3 tuntia

Pituus

12 km

Valon kaupunki -reitti kannattaa kulkea hämärän aikaan kun valaistuskohteet on upeimmillaan. Reitti on parhaiten kuljettavissa kävellen tai pyörällä.

Jos kartta ei näy, salli evästeet ja päivitä sivu

Reittikuvaus

  • Harjun portaat ja näkötorni

    Koe pala luontoa keskustan sydämessä ja kiipeä Harjulle jyhkeitä Neron portaita pitkin. Harjun päällä sijaitseva Vesilinna on yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä. Vesilinnan näkötornista pääsee ihastelemaan kaunista Jyväskylän kaupunkia ylhäältä käsin. Vesilinna näkyy kauas ja kesäiltoina myös kuluu pitkälle, kun tornista kajahtaa komeasti Harjun iltasoitto. Harjun Neron portaat sekä Vesilinna ovat ilta-aikaan tunnelmallisesti valaistuja.

    Harjun portaat iltavalaistuksessaan
    Kuva: Julia Kivelä

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Kirkkopuisto

    Yksi vanhimmista ja suosituimmista puistoista Jyväskylässä on Kirkkopuisto. Nimensä mukaisesti puiston keskellä kohoaa idyllinen kaupunginkirkko, jota imartelevat yksinkertaiset mutta hienot valaistukset. Kirkon lisäksi puiston eri suuntiin eriävien polkujen laidat on myös valaistu näyttämään tietä kulkijalle. Joulun aikaan Kirkkopuistossa ilahduttaa tunnelmallinen Jouluvalomaa.

    Jyväskylän kaupunginkirkko ja Kirkkopuisto
    Kuva: Atacan Ergin

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Kaupungintalo

    Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus, kaupungintalo, on valmistunut vuonna 1899. Se on yksi harvoista 1800-luvun rakennuksista Jyväskylän keskustassa, jotka ovat säilyneet hyvin aina tähän päivään asti. Kaupungintalon upeaa arkkitehtuuria tuo kauniisti esille sen hieno valaistus, joka rakennuksen yhteyteen laitettiin vuonna 2012 sen peruskorjauksen yhteydessä.

    Jyväskylän kaupungintalo iltavalaistuksessa
    Kuva: Jyväskylän kaupunki / Kalevi Korhonen
  • Reimari

    Reimarin kiinteistö on yksi uusimmista valaistuskohteista Jyväskylässä. Sen seinämät on korostettu sinisellä valaistuksella, mikä tekee rakennuksesta näyttävän. Reimarin löytää Kirkkopuiston lähettyviltä Kilpisenkadulta.

    Ylhäältäpäin otettu kuva valaistusta Reimarin rakennuksesta.
    Kuva: Jiri Halttunen
  • Nikolainkulma

    Nikolainkulma löytyy Asemakadun ja Nikolainkadun kulmasta. Se sai alkunsa vuonna 1899 Hotelli Wahlgrenina. Alvar Aallon tiedetään myös olleen yksi talon vuokralaisista. Sen lisäksi Aallon ensimmäinen Arkkitehtuuri- ja monumentaalitaiteen toimisto sijaitsi rakennuksessa noin vuoden syksystä 1923 alkaen. Nykyisin Nikolainkulma toimii kokous- ja julhapalvelutiloina. Talo on valaistu kauniisti, mikä tuo sen uniikkia arkkitehtuuria hienosti esille myös pimeällä.

    Vanha rakennus Jyväskylän keskustassa iltavalaistuksessaan.
    kuva: Touho Häkkinen

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Kävelykatu ja Kompassi

    Jyväskylän yleisimmän tapaamispaikan, Kompassin, löytää Jyväskylän ydinkeskustasta. Sen nimi juontuu katuun kivetystä kompassikuviosta, joka on iltaisin valaistu. Samalla reitillä pääsee helposti ihastelemaan Jyväskylän keskustan vilkkainta kävelykatua, nimittäin Kauppakatua. Sen varrella näkee muitakin valaistuskohteita, kuten Sokoksen tavaratalon sekä pysäköintihallin hienon valaistuksen.

    Valaistu kompassikuvio Jyväskylän keskustassa
    Kuva: Atacan Ergin
  • Maan ja taivaan välillä

    Harald Karsten teki vuonna 2000 Jyväskylän oikeus- ja poliisitaloon tuulimobilen nimeltään Maan ja taivaan välillä. Kolmen kerroksen korkuinen veistos syntyi kuuden kuukauden aikana, jolloin Karsten oli työllistettävänä taiteilijana. Hän haluaa tuottaa veistoksellaan iloa niin hääpareille kuin tuomituillekin. Jos teosta tarkastelee sen syntyhistorian tietäen, sitä voi pitää myös taiteilijan tinkimättömyyden symbolina ja monumenttina. Teoksen voi nähdä myös kunnianosoituksena ihmisille, jotka ovat joutuneet kestämään työllisyyspolitiikan määräämää elämänrytmiä: karenssi, kuusi kuukautta työtä, karenssi…

    Visit Jyväskylä Region tunnus
  • The last cocktail -muraali

    Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc:in maalaama ”The last cocktail” -muraali löytyy Jyväskylän keskustasta. Maalauksen pääosassa on jääkarhu, ja maalauksen tarkoituksena on ottaa osaa ympäristökeskusteluihin. Pimeällä maalaus saa uudenlaisen ilmeen, kun se alkaa loistamaan pimeässä uv-valon ansiosta.

    Muraali kerrostalon seinässä
    Kuva: Atacan Ergin
  • Kinakujan silta

    Kinakujan sillan löytää Tourujoen varrelta luonnon helmasta. Sen toinen puoli alkaa Tourulan puolelta ja toinen puolestansa Jyväskylän keskustan puolelta. Kinakujan silta on valaistu ja loistaa hienosti pimeän aikaan luonnon keskellä.

    Valaistu silta Jyväskylässä
    Kuva: Atacan Ergin
  • Jyväsjärven rantaraitti

    Jyväsjärven rantaraitti on yhteensä noin 13 kilometriä pitkä reitti, jonka Kuokkalan silta jakaa kahteen osaan. Rantaraitti on suosittu liikuntareitti Jyväskylän seudulla ja se pitää sisällänsä monipuolisia maisemia kiertäessään Jyväskylän usean kaupunginosan läpi. Reitti on valaistu katulyhdyillä. Rantaraitin varrelta löytää muutamia valaistuskohteita sekä pääsee ihastelemaan kaunista Valon kaupungin kokonaisuutta pidemmän etäisyyden päästä.

    Iltainen Rantaraitti ja Jyväsjärvi
    Kuva: Atacan Ergin
  • Lutakonpuisto

    Lutakonpuisto on kauniisti valaistuna aina ilta-aikaan, ja puiston nurmikko-osuuden hienot kummut erottuvat entisestäänkin kauniimmin sitä ympäröivän valaistuksen ansiosta.

    Visit Jyväskylä Region tunnus
  • Kajo

    Kari Alosen taideteos Kajo sijaitsee Jyväsjärven rannalla. Alosen uusin kiinnostuksen kohde on ollut kiven, lasin ja valon yhdistäminen ympäristötaideteoksissa. Muodoltaan pelkistyneet teokset, joissa valo heijastuu kiven sisältä, soveltuvat erinomaisesti hämyisiin taajama-ympäristöihin.

    Valotaideteos järven rannalla iltahämärässä
    Kuva: Jyväskylän kaupunki / Jiri Halttunen
  • Lutakon aukio

    Lutakon aukio muuttaa muotoaan ilta-aikaan, kun valaistukset tulevat näkyviin ja täydentävät aukion hienoilla valaistuskuvioilla.

    Ilmakuva Jyväskylästä ja Jyväskylän Lutakon satamasta
    Kuva: Julia Kivelä
  • Lutakon satama

    Lutakon satama on erittäin vilkas erityisesti kesäaikaan ja se on suosittu kohde viettää vapaa-aikaa. Pimeän tullen satama muuttuu entistäkin tunnelmallisemmaksi sen hienojen valaistustensa ansiosta.

    Ravintolalaiva Musta Magia valaistuna yöaikaan
    Kuva: Ville Rutanen/Sonic Systems Oy

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Keinuja

    Seppo Uuranmäen Keinuja sijoitettiin paikalle alun perin Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyssä 6.6.-13.10.2002. Näyttelyn toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Taiteilijaseura ja Jyväskylän kaupungin tekninen palvelukeskus. Näyttelyn päämääränä oli elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia. Ajatuksen taiteen ja maisema-arkkitehtuurin yhdistämisestä Rantaraitilla näyttelyn muodossa kehitti Jyväskylän kaupungin julkisten alueiden taideteosryhmä.

    Keinuja taideteos roikkumassa Kuokkalan sillan alla.
    Kuva: Jyväskylän kaupunki / Hanna-Kaisa Hämäläinen
  • Kuokkalan silta

    Kuokkalan silta on valmistunut vuonna 1989. Silta on rakennettu Jyväsjärven päälle ja se yhdistää Lutakon alueen Kuokkalaan. Se on 480 metriä pitkä ja 15 metriä korkea. Kuokkalan silta on hienosti valaistu ja se kuuluukin vahvasti Jyväskylän kaupunkikuvaan. Valaistuskohteena se on mitä parhain, nimittäin valot heijastuvat Jyväsjärven pinnalle mitä lumoavammalla tavalla.

    Henkilö istuu laiturilla ja katsoo valaistun Kuokkalan sillan suuntaan.
    Kuva: Julia Kivelä

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Rakastan -teos

    Kuokkalan Yrttisuon puistoon vuonna 1985 valmistunut Rakastan-taideteos on Antti Maasolan suunnittelema. Taideteos on tehty ruostumattomasta teräksestä. Jälkeenpäin teokseen lisättiin valaistus, jonka itse taiteilija on suunnitellut. Pimeän tullen Rakastan-taideteos näyttää parhaimpaansa sen hienon led-tekniikka -valaistuksensa ansiosta.

    Valaistu taideteos Jyväskylässä.
    Kuva: Rami Saarikorpi
  • Hyöky -teos

    Hyöky-veistos sijaitsee Ylistönrinteessä ja sitä pääsee helposti ihastelemaan ylittämällä Ylistön sillan. Veistoksen on tehnyt Kimmo Schroderus vuonna 2006. Hyöky on valmistettu ruostumattomasta terästä ja se on yli 5 metriä korkea. Sitä valaisee iltaisin kaunis valaistus, jolloin sen taiteelliset ulottuvuudet pääsevät hienosti esille.

    Hyöky-niminen julkinen taideteos.
    kuva: Juhana Konttinen
  • Ylistön silta

    Ylistön silta on kevyenliikenteen silta, joka ylittää Jyväsjärven Mattilanniemestä Ylistönmäelle. Silta on pituudeltaan 208 metriä ja se on valmistunut vuonna 1991. Ylistön silta on yksi hienoimmista valaistuskohteista Jyväskylässä ja se näkyy pitkälle Lutakon satamaan asti.

    Valaistu silta Jyväskylässä
    Kuva: Atacan Ergin

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • AaltoAlvarin piha

    Yksi Elisa Hillgenin suunnittelemista valaistuskohteista löytyy Jyväskylän uimahallin, AaltoAlvarin, pihalta. AaltoAlvarin edustan valaistusteos on valmistunut vuonna 2017. Teoksen valaistus on sininen ja se imitoi aallon liikkeitä sekä veden liplatusta.

    Visit Jyväskylä Region tunnus

    Kohteet

    Siirry edelliseen
    Siirry seuraavaan
  • Yliopistonportti

    Taideteostoimikunnan vuonna 1984 yliopiston 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn kutsukilpailun voitti Pero Luostarinen teoksellaan Yliopistoportti. Yliopistoportti myötäilee sijoituspaikkaansa ylöspäin kohoavan muotonsa ja sinisen värityksensä avulla. Väri liittää teoksen ympäröiviin rakennuksiin, joiden yksityiskohdissa toistuu sama sininen. Muoto yhdistää teoksen ympärillä kasvaviin puihin. Sisääntulon yhteyteen risteysalueelle sijoitettu teos jakaa kulkusuuntia. Paikka on ollut keskeisessä asemassa suunnitteluprosessin ajan. Luostarinen on kertonut vierailleensa paikalla eri vuodenaikoina ja muuttaneensa suunnitelmaansa jokaisen vierailun yhteydessä. Veistoskin muuttuu vuodenaikojen mukaan: talvella teos saa lisäelementin valkoisesta lumesta, kesällä se sulautuu osaksi vihreää lehvästöä, ja syksyllä se hehkuu kilpaa keltaisten vaahteranlehtien kanssa.

    Jyväskylän yliopiston sininen portti
    Kuva: Jyväskylän kaupunki / Riikka Kaakkurivaara

Lisää kiertomatkoja

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan