Kalastus

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomi on oikea kalastajan unelma kuohuvine koskineen ja kirkkaina liplattavine järvineen. Keski-Suomen maakunnan maisemaa täplittävät lukuisat järvet, joista suurimmat ovat Päijänne, Keitele ja Konnevesi. Vesireittien joukosta löytyy upeita, luonnonkauniita koskikalastuskohteita. Kalastusta voi harrastaa Keski-Suomessa ympäri vuoden: joet ja kosket virtaavat vapaana myös talvisin, ja järvien jäädyttyä kalastajat suuntaavat pilkkimään.

Vinkkejä parhaimmille kala-apajille

Viisi paikkavinkkiä kalareissuun Keski-Suomessa

Kalastusluvat

Suomessa kaikki kalastustavat ovat luvanvaraisia, lukuun ottamatta onkimista ja pilkkimistä. Kalastusluvan tarkempaan sisältöön vaikuttavat mm. kalastustapa, kalastukseen käytettävät välineet, kalastajan ikä, sekä vesialue, jolla kalastetaan.

  • Vieheellä kalastavien 18–64-vuotiaiden tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Maksu ei koske pilkkijöitä, mato-onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia. Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla. Maksun voi suorittaa verkossa osoitteessa http://kalastusluvat.net tai esimerkiksi R-kioskeissa.
  • Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla. Keski-Suomen kalastusalueet sekä aluekohtaiset lupamaksut on listattu Keski-Suomen kalastuspaikkaoppaassa.