5 tapaa kokea Alvar Aalto Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Alvar Aalto (1898–1976) on yksi Suomen kansainvälisestikin tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Jyväskylässä Aallon arkkitehtuurin kanssa pääsee tekemään tuttavuutta erityisen helposti: kaupungissa ja lähialueilla sijaitsee enemmän Aallon eri aikakausien merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Alvar Aallon pääkaupungissa jokaiselle löytyy sopiva tapa tutustua maailmankuulun arkkitehdin historiaan, kohteisiin ja tarinaan.

Aallon ja aaltojen Jyväskylä

Keski-Suomessa olet keskellä Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta. Myös Suomen pisimmän järven, Päijänteen, aallot liplattavat vasten keskisuomalaista rantahiekkaa ja kallioita. Järviluonnosta ja arkkitehtuurista nautit vaikkapa risteillen Päijänteellä samaa henkeäsalpaavan kaunista reittiä pitkin, jota Aaltokin aikanaan kulki – ja vieläpä samalla legendaarisella laivalla. Matkaan pääset eloisasta Jyväskylän Lutakon satamasta, josta löydät muun muassa lukuisia ravintoloita ja kahviloita sekä monenlaisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Alvar Aallon pääkaupunki

Jyväskylässä sijaitsee enemmän Alvar Aallon suunnittelemia eri aikakausien merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa – kaikkiaan 29 kappaletta. Kaupunkia voikin hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon pääkaupungiksi. Aallon mestariteoksia Jyväskylässä ja lähialueilla ovat esimerkiksi Seminaarinmäen kampusalueen kokonaisuus, Muuramen kirkko, Muuratsalon koetalo sekä Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Ostoksia ja herkuttelua Jyväskylän keskustassa

Tiesitkö, että Alvar Aalto perusti ensimmäisen arkkitehtuuritoimistonsa komeaan puurakennukseen Jyväskylän keskustaan? Rakennus tunnetaan nykyisin Nikolainkulmana, ja siellä sijaitsee muun muassa suosittu kahvila. Jyväskylän keskustasta löydät myös useita Aallon itsensä suunnittelemia rakennuksia, kuten vastikään remontoidun Valtiontalon, Jyväskylän työväentalon ja Seminaarinmäen kampuksen rakennukset. Tuliaiset löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto Shopista tai muista keskutan ihanista putiikeista ja kauppakeskuksista. Ja kun on aika levätä, keskustan tunnelmallisissa hotelleissa rentoudut vaikkapa Aalto-teemaisessa huoneessa.

Kuva: Julia Kivelä

Opastetut ja omatoimiset kierrokset

Alvar Aallon kohteisiin, historiaan ja tarinoihin voit tutustua joko omatoimisesti tai asiantuntevan oppaan kanssa. Valmiiksi kootut teemareitit johdattavat Aallon arkkitehtuurin äärelle esimerkiksi pyöräillen. Oppaan matkassa Aallon teoksista ja tarinasta avautuu aivan uudenlainen kerros. Tutustu Aalto-kierrosten lisäksi myös muihin omatoimisiin ja opastettuihin kierroksiin.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kulttuuria Aallon henkeen

Jyväskylässä kulttuurista nautitaan Aallon suunnittelemissa rakennuksissa. Aallon käsialaa ovat esimerkiksi Jyväskylän Teatteritalo, Keski-Suomen museo sekä paraikaa peruskorjauksessa oleva Alvar Aalto -museo. 27.5.2023 avautuu uusi, upea Aalto2-museokeskus, jonka muodostavat Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo.

Aallon mestariteoksien lisäksi Keski-Suomesta löytyy myös muuta lumoavaa arkkitehtuuria. Vieraile esimerkiksi 1700-luvulla rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa, joka on toinen seudulla sijaitsevista Unescon maailmanperintökohteista.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kuokkalan silta, Jyväsjärvi ja Lutakon satama iltavalaistuksessa

Suosituimmat nähtävyydet ja maamerkit

Suomen käsityön museon perusnäyttely

Museot ja galleriat

Wivi Lönnin kotitalo ulkoa kuvattuna, kolmiomaisella parvekkeella.

Wivi Lönnin Jyväskylä

Henkilö istuu Jyväskylä-kirjaimista muodostuvalla penkillä Lutakon satamassa

Koe Keski-Suomi paikalliseen tapaan