5 tapaa kokea Alvar Aalto Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Alvar Aalto (1898–1976) on yksi Suomen kansainvälisestikin tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Jyväskylässä Aallon arkkitehtuurin kanssa pääsee tekemään tuttavuutta erityisen helposti: kaupungissa ja lähialueilla sijaitsee enemmän Aallon eri aikakausien merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Alvar Aallon pääkaupungissa jokaiselle löytyy sopiva tapa tutustua maailmankuulun arkkitehdin historiaan, kohteisiin ja tarinaan.

1. Aalto2-museokeskus

Alvar Aallon pääkaupungin Jyväskylän helmi on uusi Aalto2-museokeskus, josta matka Aallon jalanjäljille alkaa luontevasti. Museokeskus yhdistää saman katon alle kaksi Aallon suunnittelemaa museorakennusta: Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon. Museokeskuksen pysyvissä näyttelyissä perehdytään Aallon työhön ja elämään ja lähdetään tutkimusretkelle keskisuomalaisuuteen – voit tutustua esimerkiksi Aallon alkuperäisiin luonnoksiin tai sadan vuoden takaiseen Jyväskylään pienen Alvar-pojan opastamana. Teemaan sopivat tuliaiset löydät Aalto2 Shopista ja lounaan tai kahvikupposen äärellä viivähdät Aalto2 Caféssa.

Kuva: Maija Holma

2. Aallon ja aaltojen Jyväskylä

Matkailijoiden ja paikallisten askeleet suuntautuvat Jyväskylässä kuin itsestään kohti viihtyisää Lutakon satamaa, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä kaupungin ydinkeskustasta. Sataman uusi nähtävyys on Alvar Aallon itselleen suunnittelema puinen moottorivene, joka on esillä sille varta vasten rakennetussa venesuojassa saunaravintola Sataman Viilun vieressä. Helposti saavutettava Aalto-kohde on varsinainen must see kaikille kaupungissa vieraileville! Satamasta löydät myös lukuisia ravintoloita ja kahviloita sekä monenlaisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Satamassa voit nousta laivaan, joka vie risteilylle ihastelemaan Suomen pisimmän järven, Päijänteen, maisemia. Järviluonnosta ja arkkitehtuurista nautit risteillen samaa henkeäsalpaavan kaunista reittiä pitkin, jota Aaltokin aikanaan kulki – ja vieläpä samalla legendaarisella laivalla.

Kuva: Julia Kivelä

3. Herkuttele ja majoitu Aallon henkeen

Tiesitkö, että Alvar Aalto perusti ensimmäisen arkkitehtitoimistonsa komeaan puurakennukseen Jyväskylän keskustaan? Rakennus tunnetaan nykyisin Nikolainkulmana, ja siellä sijaitsee muun muassa suosittu kahvila. Aallon henkeen pääset kahvittelemaan myös Aalto2-museokeskuksen kahvilassa sekä Townhall Café & Bakeryssa, joka sijaitsee Aallon mestariteoksen Säynätsalon kunnantalon liiketilasiivessä. Seminaarinmäen kampusalueella on koko joukko Aallon suunnittelemia rakennuksia, joista kahdessa, Lozzissa ja Ilokivessä, toimii opiskelijaravintola.

Alvar Aallon pääkaupungissa on mahdollista myös majoittua Aallon jalanjäljissä. Säynätsalon kunnantalolla on kolme asuntoa sekä kaksi vierashuonetta, joissa itse Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Elissa Aalto ovat aikoinaan yöpyneet. Jyväskylän keskustassa, suloisessa keltaisessa kivitalossa sijaitsevan Yöpuu-boutique-hotellin huoneista kaksi on sisustettu Aalto-teeman mukaisesti.

Kuva: Julia Kivelä

4. Opastetut ja omatoimiset kierrokset

Alvar Aallon kohteisiin, historiaan ja tarinoihin voit tutustua joko omatoimisesti tai asiantuntevan oppaan kanssa.

Valmiiksi kootut teemareitit johdattavat tutustumaan Aallon arkkitehtuuriin itsenäisesti esimerkiksi pyöräillen. Oppaan matkassa Aallon teoksista ja tarinasta avautuu puolestaan aivan uudenlainen kerros. Kesäisin järjestetään opastettuja yleisökierroksia, ja ryhmille on saatavilla tilauksesta kierroksia ympäri vuoden. Tutustu Aalto-kierrosten lisäksi myös muihin omatoimisiin ja opastettuihin kierroksiin – arkkitehtuuria arvostava voisi kiinnostua esimerkiksi Suomen ensimmäisen itsenäisen naisarkkitehdin Wivi Lönnin elämästä ja kohteista.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

5. Kulttuuria ja liikuntaa Aalto-kaupungissa

Alvar Aallon pääkaupungissa nautitaan kulttuurista ja liikunnasta luonnollisesti Aallon suunnittelemissa rakennuksissa. Jyväskylän kaupunginteatterin esitysten parissa viihdytään Aallon suunnittelemassa Teatteritalossa. Seminaarinmäen kampusalueen Ilokivi tunnetaan stand upin mekkana. Aallon suunnittelemien rakennusten lisäksi Seminaarinmäellä on sekä vanhempaa että uudempaa rakennuskantaa – kulttuurinystävän kannattaa kampusalueen kiertämisen lomassa katsastaa Villa Ranan tarjonta.

Jyväskylässä Alvar Aallon arkkitehtuuriin voi kirjaimellisesti sukeltaa: kaupungissa sijaitsee maailman ainoa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli. Uimahallin vanhin osa valmistui vuonna 1955, ja sittemmin sitä on laajennettu useaan otteeseen. Nykyisin se tunnetaan vesiliikuntakeskus AaltoAlvarina.

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri / Jiri Halttunen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Henkilö seisoo Keuruun vanhan rautatieaseman portailla.

Arkkitehtuuri ja historialliset miljööt

Kuokkalan silta, Jyväsjärvi ja Lutakon satama iltavalaistuksessa

Suosituimmat nähtävyydet ja maamerkit

Petäjäveden vanha kirkko

Sukella keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön

Wivi Lönnin kotitalo ulkoa kuvattuna, kolmiomaisella parvekkeella.

Wivi Lönnin Jyväskylä