5 tapaa kokea Alvar Aalto Jyväskylän seudulla

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Alvar Aalto (1898–1976) on yksi Suomen kansainvälisestikin tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Jyväskylässä Aallon arkkitehtuurin kanssa pääsee tekemään tuttavuutta erityisen helposti: kaupungissa ja lähialueilla sijaitsee enemmän Aallon eri aikakausien merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Alvar Aallon pääkaupungissa jokaiselle löytyy sopiva tapa tutustua maailmankuulun arkkitehdin historiaan, kohteisiin ja tarinaan.

Aallon ja aaltojen Jyväskylä

Jyväskylän seudulla olet keskellä Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta. Myös Suomen pisimmän järven, Päijänteen, aallot liplattavat vasten seudun rantahiekkaa ja kallioita. Järviluonnosta ja arkkitehtuurista nautit vaikkapa risteillen Päijänteellä samaa henkeäsalpaavan kaunista reittiä pitkin, jota Aaltokin aikanaan kulki – ja vieläpä samalla legendaarisella laivalla. Matkaan pääset eloisasta Jyväskylän Lutakon satamasta, josta löydät muun muassa lukuisia ravintoloita ja kahviloita sekä monenlaisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Alvar Aallon pääkaupunki

Jyväskylässä sijaitsee enemmän Alvar Aallon suunnittelemia eri aikakausien merkittäviä rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa – kaikkiaan 29 kappaletta. Kaupunkia voikin hyvällä syyllä kutsua Alvar Aallon pääkaupungiksi. Aallon mestariteoksia Jyväskylässä ja lähialueilla ovat esimerkiksi Seminaarinmäen kampusalueen kokonaisuus, Muuramen kirkko, Muuratsalon koetalo sekä Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Ostoksia ja herkuttelua Jyväskylän keskustassa

Tiesitkö, että Alvar Aalto perusti ensimmäisen arkkitehtuuritoimistonsa komeaan puurakennukseen Jyväskylän keskustaan? Rakennus tunnetaan nykyisin Nikolainkulmana, ja siellä sijaitsee muun muassa suosittu kahvila. Jyväskylän keskustasta löydät myös useita Aallon itsensä suunnittelemia rakennuksia, kuten vastikään remontoidun Valtiontalon, Jyväskylän työväentalon ja Seminaarinmäen kampuksen rakennukset. Tuliaiset löytyvät esimerkiksi Alvar Aalto Shopista tai muista keskutan ihanista putiikeista ja kauppakeskuksista. Ja kun on aika levätä, keskustan tunnelmallisissa hotelleissa rentoudut vaikkapa Aalto-teemaisessa huoneessa.

Kuva: Julia Kivelä

Opastetut ja omatoimiset kierrokset

Alvar Aallon kohteisiin, historiaan ja tarinoihin voit tutustua joko omatoimisesti tai asiantuntevan oppaan kanssa. Valmiiksi kootut teemareitit johdattavat Aallon arkkitehtuurin äärelle esimerkiksi pyöräillen. Oppaan matkassa Aallon teoksista ja tarinasta avautuu aivan uudenlainen kerros. Tutustu Aalto-kierrosten lisäksi myös muihin omatoimisiin ja opastettuihin kierroksiin.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Kulttuuria Aallon henkeen

Jyväskylässä kulttuurista nautitaan Aallon suunnittelemissa rakennuksissa. Aallon käsialaa ovat esimerkiksi Jyväskylän Teatteritalo, Keski-Suomen museo sekä paraikaa peruskorjauksessa oleva Alvar Aalto -museo.

Aallon mestariteoksien lisäksi Jyväskylän seudulta löytyy myös muuta lumoavaa arkkitehtuuria. Vieraile esimerkiksi 1700-luvulla rakennetussa Petäjäveden vanhassa kirkossa, joka on toinen seudulla sijaitsevista Unescon maailmanperintökohteista.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Henkilö meloo järvellä.

Ainutlaatuinen syksy löytyy Keski-Suomesta

Kuokkalan silta, Jyväsjärvi ja Lutakon satama iltavalaistuksessa

Suosituimmat nähtävyydet ja maamerkit

Henkilö istuu Jyväskylä-kirjaimista muodostuvalla penkillä Lutakon satamassa

Koe Jyväskylän seutu paikalliseen tapaan

Jyväskylän Kesän Puistojuhlien keikka.

Ajankohtaiset vinkit ja tapahtumat