Juotava Keski-Suomi

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomessa pääset nauttimaan niin paikallisen viinitilan kuin pienpaahtimoiden kahvien mauista. Todellisille nautiskelijoille löytyy myös useita tapahtumia, joissa tutustua uniikkeihin tuotteisiin.

Tervetuloa makumatkalle!

Pienpaahtimoita ja teeputiikkeja

Kahvihampaan kolottaessa kannattaa kääntyä Paahtimo Papun puoleen. Papun käsityönä paahdettua luomukahvia tarjoilee moni paikallinen kahvila, ja Papun kahvia voi ostaa mukaan monista alueen putiikeista ja ruokakaupoista. Herkullista kahvia voit hankkia myös Tahkoselän Paahtimolta, joka on Hankasalmen maaseudulla sijaitseva pienpaahtimo. Tahkoselän kahvia on saatavilla heidän verkkokaupastaan tai esimerkiksi paikallisesta Kahvila Melli-Ellistä. Tahkoselän Paahtimolta pystyy ostamaan paahtokokemuksen, jossa asiakas pääsee paahtamaan itse oman kahvinsa.

Teefanin ykköstuliainen on Teeleidin Jyväskylä-tee, jota voi ostaa useista alueen putiikeista ja ruokakaupoista. Teeleidin teetä voi myös nautiskella yrityksen omassa tunnelmallisessa teehuoneessa Jyväskylän Vanhassa Pappilassa sekä monissa paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Laadukkaan teen ystäville Jyväskylän keskustan TakeT –teekauppa tarjoaa laajan valikoiman.  

Kuva: Paahtimo Papu

Paikalliset panimot ja tislaamot

Keski-Suomesta löytyy useita pienpanimoita. Ehkä tunnetuin on HIISI, jonka oluiden nimistä osa on saanut inspiraationsa suomalaisesta mytologiasta. Hiisin tunnelmasta pääset nauttimaan myös Jyväskylän Lutakonaukiolta löytyvässä HIISI Taproom & Bottleshopissa. Elokuun lopussa ja syyskuun alussa järjestetään myös HIISI.BEER/FEST, jossa tarjolla on livemusiikkia sekä olutkattauksia. Jyväskylän ensimmäisen panimokaupan on perustanut Panimoyhtiö X. Kaupassa vieraillessa voi samalla kurkistaa panimon puolelle. Paikallista olutta tuottavat myös kiertolaispanimo Hangaround & Nobody Brewing ja Ohelanaukeen maatilan yhteydessä sijaitseva YMIS.   

Jyväskylän maaseudulla sijaitseva perheyritys 1000 Lakes Distillery on panimo ja tislaamo, joiden tavoitteena on täysin hiilineutraali toiminta. Tislaamon tuotteiden pohjana toimii puhdas oma lähdevesi ja raaka-aineet. Pihtiputaalla toimii paikallisista raaka-aineista tuotteita valmistava ja perinteitä vaaliva Kolima Distillery. Pienten ryhmien on myös mahdollista tutustua tislaamon toimintaan maksullisella kierroksella. 

Kuva: Taproom & Bottleshop HIISI

Marjaisia makuja

Janon sammuttamiseen sopivat mainiosti raikkaat marjamehut, joita valmistetaan Ylä-Porkkalan tilalla Jämsän Koskenpäällä. 

Keski-Suomesta saa myös paikallisesti tuotettua viiniä. Jämsässä sijaitsevalla Uusi-Yijälän viinitilalla valmistetaan suomalaisista marjoista ruoka-, seurustelu- ja jälkiruokaviinejä. Viinejä voi ostaa Uusi-Yijälän Viinimyymälästä tai niihin voi tutustua tilalla sijaitsevan Ravintola Patapirtin herkkujen ohessa.

Kuva: Ravintola Patapirtti

Tapahtumat juomien ystäville

Kesällä pääsee kokemaan pirteää juomakulttuuria erilaisten tapahtumien muodossa. Oluen ystäville Jyväskylän Lutakon satamassa järjestettävä Olutsatama tuo uusia makuelämyksiä ja matkailija pääsee tutustumaan myös paikallisiin tuotteisiin.

Loppukesästä järjestettävä Wine Garden yhdistää viinin ja jazzmusiikin Lounaispuiston urbaanissa ympäristössä. Monipuolisesta tapahtumatarjonnasta löytyy kaikille hyvän juoman ystäville jotakin. Tervetuloa nauttimaan ainutlaatuisia makuja Keski-Suomeen! 

Kuva: Helena Vepsäläinen / Jyväskylän Kesä

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Henkilö syömässä ruoka-annosta Hilpeä Hirvi -ravintolassa Jämsässä

Syötävä Keski-Suomi

HIISI-panimon toimitusjohtaja kantamassa suurta lasipulloa

Paikallista olutosaamista

Henkilö juhlimassa yökerhossa

Yöelämää Keski-Suomessa