Paikallisia herkkuja

Artesaanijäätelöä, Suomen suosituinta lakritsia, aitoa cheddarjuustoa… Keski-Suomessa valmistetaan monenlaisia herkkuja, joita voi nauttia joko paikan päällä ravintoloissa ja kahviloissa tai ostaa kotiin viemisiksi. Poimimme alle paikallisia tuotteita, joihin matkailijan kannattaa vierailullaan tutustua.

Perinteisiä makeisia ja artesaanisuklaata

Jyväskylän Vaajakoskella on valmistettu makeisia jo 1920-luvun alusta lähtien. 1950-luvulla Pandaksi nimetyssä tehtaassa valmistetaan edelleenkin suklaata sekä Suomen suosituinta lakritsia. Pandan makeisia voi ostaa ruokakaupoista ja kioskeista sekä Vaajakosken makeistehtaan yhteydessä toimivasta tehtaanmyymälästä. 

 

Kuva: Irina Starovoytova/Herkkulauantai

Kylmiä herkkuja

Jäätelöyhtiö Art Gelato valmistaa maukkaat italialaistyyppiset jäätelöt ja sorbetit käsityönä tehtaallaan Jyväskylässä. Tuoreista raaka-aineista ja sesonginmukaisista luonnonantimista valmistettuja jäätelöitä voi maistella muun muassa ravintolalaiva Mustalla Magialla Jyväskylän satamassa sekä kesäisin Toivolan vanhalla pihalla.

Italialaistyyppistä jäätelöä ja sorbetteja valmistaa myös Liisankankaan Jäätelö pienellä perhetilalla Pihtiputaalla. Jäätelöiden pääraaka-aine, maito, tulee tuoreena tilan omasta navetasta. Liisankankaan Jäätelöä voi ostaa kesäisin yrityksen jäätelökioskeista ympäri Keski-Suomen. 

Kuva: Art Gelato / Mikko Mäntyniemi

Maaseudun parhaat ja palkitut

Joutsan Leivonmäellä valmistetaan Suomen parhaaksi valittua cheddarjuustoa, joka on palkittu myös kansainvälisesti. Jukolan Juuston cheddar syntyy perinteisellä valmistustavalla oman tilan aamumaidosta. Jukolan Cheddaria käyttävät annoksissaan monet ravintolat, muun muassa Leivonmäellä juustolan kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari. Jukolan Juuston cheddaria voi ostaa Leivonmäen juustolan lisäksi useimmista hyvin varustelluista ruokakaupoista. 

Komppa-Seppälän luomutilalla Jyväskylän Korpilahdella syntyvät käsityönä Järki Särki -säilykkeet. Herkulliset ja ekologiset kalatuotteet on valittu vuonna 2022 Suomen vastuullisimmaksi tuotteeksi sekä aiemmin palkittu myös artesaaniruoan SM-kilpailuissa kultamitalilla. Järki Särki -säilykkeitä voi ostaa useimmista ruokakaupoista.  

Pohjoismaiden suurin ja maailman herkullisimpien kääryleiden valmistaja, Vaissi Oy, tuottaa vuosittain huimat 12 miljoonaa kaalikäärylettä. Matkailija voi poiketa myös perheyrityksen tehtaanmyymälässä Keuruun maaseudulla.  

Kuva: Jukolan Juusto

Lähipelloilta pöytään

Kumpusen tilalla Petäjävedellä viljellään luonnonmukaisesti kauraa, ohraa, ruista ja vehnää. Viljasta myllytetään muun muassa luomukaurahiutaleita, joita voi ostaa suoraan tilalta ja Suoramyynti Heinähatusta Petäjävedeltä.  

Paikallinen leipä on aina mukava tuliainen. Keskisuomalaisesta viljasta leivottuja JyväsPakarin leipiä myydään yrityksen leipomomyymälöissä Jyväskylän Seppälänkankaalla ja Lievestuoreella sekä seudun ruokakaupoissa. Muita paikallisia leipomoita ovat muun muassa perinteikäs Ruthin leipomo, Elonen Oy ja Palokan Perinneleipurit Oy.

Jyväskylän Seppälässä sijaitsevassa Ruthin myymälä & kahviossa pääset tutustumaan Ruthin tuotteiden lisäksi monen paikallisen tuottajan valikoimaan.  

 

Kuva: Ruthin Leipomo / Anna Ruotanen

Herkkuja hunajasta hilloihin

Hunajan ja siirapin ystäville maistuvat varmasti legendaarisen Pihtiputaan Mummon hunaja ja tervasiirappi. Pihtiputaan Mummon tuotteita myydään useissa paikallisissa liikkeissä Pihtiputaalla. Lisäksi Uuraisilla sijaitsevalta Ahotuvan Tarhalta saa paikallista hunajaa useassa eri maussa. Jämsäläinen perheyritys Huukon Hillot valmistaa erikoishilloja ensiluokkaisista kotimaisista raaka-aineista. 

Chilien ystävien kannattaa tutustua hankasalmelaisen Salakuljettajan Chilin tuotevalikoimaan. Herkullisia kastikkeita voit ostaa paikallisen Grill Room Hankasalmen tiskiltä.  

Paikallisia makuelämyksiä tarjoaa Petäjävedellä sijaitseva Hakamaan lammastila, jossa pääset nauttimaan kesäaikaan gourmet ruokaa maaseutumiljöössä. Hakamaalta voit ostaa myös tilapuodin omia tuotteita. Herkuttelijan kannattaa poiketa Korpilahdella Ohelanaukeen tilalla tai Syrjälän tilalla Muuramessa. Voit napata tilojen herkkuja mukaan kotiin viemisiksi. 

Kuva: Julie Weien Forøy

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Paahtimo Papun paahtimo

Juotava Keski-Suomi

Tarjoilija kaatamassa viiniä ravintolan asiakkaille

Tutustu paikallisiin ravintoloihin ja kahviloihin

Marja Komppa ja Ari Seppälä

Lue paikallisen tuottajan toiminnasta