Paikallisia herkkuja

Artesaanijäätelöä, luomukahvia, Suomen suosituinta lakritsia, aitoa cheddarjuustoa… Keski-Suomessa valmistetaan monenlaisia herkkuja, joita voi nauttia joko paikan päällä ravintoloissa ja kahviloissa tai ostaa kotiin viemisiksi. Poimimme alle paikallisia tuotteita, joihin matkailijan kannattaa vierailullaan tutustua.

Kahvi, tee, mehu ja viini

Kahvihampaan kolottaessa kannattaa kääntyä Paahtimo Papun puoleen. Papun käsityönä paahdettua luomukahvia tarjoilee moni paikallinen kahvila, ja Papun kahvia voi myös ostaa mukaan monista seudun putiikeista ja ruokakaupoista.

Teefanin ykköstuliainen on Teeleidin Jyväskylä-tee, jota voi ostaa useista seudun putiikeista ja ruokakaupoista. Teeleidin teetä voi myös nautiskella yrityksen omassa tunnelmallisessa teehuoneessa sekä monissa paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa, kuten Minna Bakes -kahvilassa Vaajakoskella.

Janon sammuttamiseen sopivat mainiosti raikkaat marjamehut, joita valmistetaan Ylä-Porkkalan tilalla Jämsässä. Keski-Suomesta saa myös paikallisesti tuotettua viiniä. Jämsässä sijaitsevalla Uusi-Yijälän viinitilalla valmistetaan suomalaisista marjoista ruoka-, seurustelu- ja jälkiruokaviinejä. Viinejä voi ostaa Uusi-Yijälän Viinimyymälästä.

Kuva: Paahtimo Papu

Jäätelö, makeiset ja hunaja

Jäätelöyhtiö Art Gelato valmistaa maukkaat italialaistyyppiset jäätelöt ja sorbetit käsityönä tehtaallaan Jyväskylässä. Tuoreista raaka-aineista ja sesonginmukaisista luonnonantimista valmistettuja jäätelöitä voi maistella muun muassa ravintolalaiva Mustalla Magialla Jyväskylän satamassa sekä kesäisin Toivolan vanhalla pihalla.

Italialaistyyppistä jäätelöä ja sorbetteja valmistaa myös Liisankankaan Jäätelö pienellä perhetilalla Pihtiputaalla. Jäätelöiden pääraaka-aine, maito, tulee tuoreena tilan omasta navetasta. Liisankankaan Jäätelöä voi ostaa kesäisin yrityksen jäätelökioskeista ympäri Keski-Suomen.

Myös uunituore artesaanijäätelön valmistaja Jätskilä tuo italialaistyylisiä jäätelöitä kauppoihin suoraan Jyväskylän Lohikoskelta. Jätskilän maukkaan gelaton tuotanto on käsityötä alusta loppuun. Ruokakauppojen lisäksi jäätelöä on saatavilla myös suoraan pyörän kyydistä. Jätskilän jäätelöpyörää poljetaan ympäri Jyväskylää maukkaan kuorman kanssa.

Jyväskylän Vaajakoskella on valmistettu makeisia jo 1920-luvun alusta lähtien. 1950-luvulla Pandaksi nimetyssä tehtaassa valmistetaan edelleenkin suklaata sekä Suomen suosituinta lakritsia. Pandan makeisia voi ostaa ruokakaupoista ja kioskeista sekä Vaajakosken makeistehtaan yhteydessä toimivasta tehtaanmyymälästä.

Helpotusta makeannälkään tarjoaa myös CandyWell, joka valmistaa salmiakkia ja hedelmämakeisia Kivijärvellä. Tuotteita voi ostaa seudun ruokakaupoista.

Herkkulauantain suklaakonvehdit valmistuvat käsityönä Jyväskylän Tikkakoskella. Kauniita ja herkullisen suussa sulavia konvehteja voi maistella Ravintola Pöllöwaarissa Jyväskylässä. Pääsiäisen ja joulun aikaan konvehteja on myynnissä jyväskyläläisessä kukkakauppa Ruusupuussa.

Hunajan ja siirapin ystäville maistuvat varmasti legendaarisen Pihtiputaan Mummon hunaja ja tervasiirappi. Pihtiputaan Mummon tuotteita myydään useissa paikallisissa liikkeissä Pihtiputaalla.

Kuva: Art Gelato / Mikko Mäntyniemi

Juusto, kala ja liha

Joutsan Leivonmäellä valmistetaan Suomen parhaaksi valittua cheddarjuustoa. Jukolan Juuston cheddar syntyy perinteisellä valmistustavalla oman tilan aamumaidosta. Jukolan Cheddaria käyttävät annoksissaan monet ravintolat, muun muassa Leivonmäellä juustolan kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva Karoliinan Kestikievari. Jukolan Juuston cheddaria voi ostaa Leivonmäen juustolan lisäksi useimmista hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Komppa-Seppälän luomutilalla Jyväskylän Korpilahdella syntyvät käsityönä Järki Särki -säilykkeet. Herkulliset ja ekologiset kalatuotteet on valittu vuonna 2022 Suomen vastuullisimmaksi tuotteeksi, sekä aiemmin palkittu myös artesaaniruoan SM-kilpailuissa kultamitalilla. Järki Särki -säilykkeitä voi ostaa useimmista ruokakaupoista.

Keski-Suomessa toimii useita lihatiloja, joiden tuotteita voi maistella paikallisissa ravintoloissa tai ostaa suoraan tilapuodeista. Lähiruokaan keskittyvä ravintola Harmooni tarjoilee esimerkiksi jämsäläisen Karisalmen luomutilan ylämaankarjan lihaa sekä petäjävetisen Kohonen Farmin mangalitza-possua. Lähiruokaa suositaan myös monissa pohjoisen Keski-Suomen ravintoloissa, joissa voit nauttia paikallisilla tiloilla tuotettua lihaa. Suoraan tilalta naudanlihaa myyvät muun muassa Kalmarin tila Kivijärveltä, Vanhantalon Hereford Pihtiputaalta ja Ruuska Hereford Viitasaarelta.

Kuva: Jukolan Juusto

Viljatuotteet

Kumpusen tilalla Petäjävedellä viljellään luonnonmukaisesti kauraa, ohraa, ruista ja vehnää. Viljasta myllytetään muun muassa luomukaurahiutaleita, joita voi ostaa suoraan tilalta ja Suoramyynti Heinähatusta Petäjävedeltä.

Paikallinen leipä on aina mukava tuliainen. Keskisuomalaisesta viljasta leivottuja JyväsPakarin leipiä myydään yrityksen leipomomyymälöissä Jyväskylän Seppälänkankaalla ja Lievestuoreella sekä seudun ruokakaupoissa. Muita paikallisia leipomoita ovat muun muassa perinteikäs Ruthin leipomoElonen Oy ja Palokan Perinneleipurit Oy.

Kuva: Ruthin Leipomo / Anna Ruotanen