Laajavuoren maastopyöräreitti

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Laajavuoren maastopyöräreitti sopii monen tasoisille pyöräilijöille. Maastossa kuitenkin pärjää parhaiten maastoajoon tarkoitetulla pyörällä. Lähtöpisteestä voi vuokrata sähköavusteisia maastopyöriä, joiden avulla pyöräily helpottuu entisestään. Reitin kiertämiseen menee vauhdista ja pysähdyksistä riippuen 0,5 -1,5 h.

Hyppää pyörän selkään, avaa Citynomadi-reitti tästä ja kurvaa Laajavuoren maastoon!

Lähtöpisteeseen pääsee helposti paikallisbussilla no. 25. Reitti on parhaimmillaan kuivalla säällä, märällä kelillä reitti voi olla hyvinkin mutainen. Tämä maastopyöräreitti ei ole talvikelpoinen, sillä osa reitistä on talvisin hiihtäjien käytössä. Reittiä ei ole merkitty maastoon, mutta maastossa on muiden reittien merkkejä, olethan siis tarkkana ettet eksy reitiltä.

Lähtöpaikka – Laajis

Maastopyöräreitti lähtee liikkeelle Laajiksesta, josta voit myös vuokrata sähköavusteisen maastopyörän sekä ostaa sopivat eväät pyöräretkelle tai nauttia aterian pyöräilyn jälkeen. Laajiksessa on tarjolla myös majoitusta. Laajiksesta lähdetään pyöräilemään kohti Killeriä. Reitin alkumatka on leveää ja helppoajoista hiekkatietä.

Laajavuorentie 15, 40740 Jyväskylä
Laajiksen nettisivut

Killerin liikuntakeskus

Ensimmäinen informaatiotaulu sijaitsee Killerin kohdalla, reitin varrella. Informaatiotaulun kartasta voi tarkistaa oman sijaintinsa ja verrata karttaa reittiin. Sen vieressä sijaitsee Liikuntakeskus Buugi, josta voi myös ostaa välipalaa. Buugissa on monipuoliset mahdollisuudet harrastaa erilaisia liikuntalajeja. Ryhmäliikuntatunteja on paljon ja keskuksesta löytyy mm. padel ja sulkapallokenttiä. Viereisessä tennishallissa ja ulkokentillä voi pelata myös tennistä.

Vesangantie 24, 40630 Jyväskylä
Killerin nettisivut 
Buugin nettisivut

T-risteys ja infotaulu

Killeriltä ja Buugilta jatketaan eteenpäin. Loiva nousu Buugin suunnasta päättyy T-risteykseen, josta reitti jatkuu vasemmalle. Vain pienen matkan päässä T-risteyksestä pyöräilijä kohtaa toisen infotaulun kartan kanssa. Tästä kaarretaan edelleen vasemmalle ja siirrytään hiekkatieltä leveälle metsäpolulle.

Hiekkakuopat

Reitti ohittaa hiekkakuopat yläpuolelta oikealle kaartaen. Hiekkakuopilla on usein myös ratsukoista harjoittelemassa esteratsastusta, olethan siis tarkkana. Reitti on vaihtelevasta leveää metsäpolkua ja hiekkatietä.

Karhuvuoren laavu

Karhuvuoren laavu (tunnetaan myös Kympin laavuna) on suurin piirtein reitin puolivälissä. Laavulla on mahdollisuus tehdä tulet ja nauttia ympäröivästä metsästä ennen reitin haastavamman osuuden alkua, joka on usein märkä ja josta löytyy myös kivikkoa. Laavulta eteenpäin voi olla kohtia, joissa pyörää joutuu taluttamaan tai jopa kantamaan. Reitti jatkuu laavun takaa alkavaa metsäpolkua pitkin. Metsäpolku lähtee laskemaan mukavasti ja yksi reitin hienoimmista pätkistä.

Mutka ja näkymä Myllyjärvelle

Myllyjärvi on pieni järvi, jonka rannalla on asutusta. Polku kaartuu tässä kohdin voimakkaasti oikealle ja kohta on usein hyvin mutainen, jopa upottava. Rannalla sijaitsevat talot ovat yksityisiä eikä niiden pihoihin saa kävellä tai ajaa pyörällä. Maisema Myllyjärvelle on kuitenkin kaunis ja siinä kannattaa pysähtyä ihailemaan Järvi-Suomea.

Myllyjärven mutkan jälkeen alkaa nousu mäelle, jonka päällä polku on hyvin kivikkoinen ja osittain märkä. Varaudu kantamaan tai taluttamaan pyörää. Polun viimeisen lyhyen jyrkän nousun lopussa voi ihailla oikealla kauempana siintävää Laajavuoren mäkihyppytornia, Matti Nykäsen mäkeä. Tämän nousun jälkeen alkaa mukava alamäki kohti viimeistä ponnistusta eli ns. vanhan linjan nousua.

Vanhan linjan nousu sisältää myös laskuja mutta loppu on tasaista nousua, joka lyhyeen jyrkkään könkäreeseen ennen korkeinta kohtaa.

Vanhan linjan nousu

Reitin loppupuolella on pitkä, vaihteleva leveä nousu. Vanhan sähkölinjan suuntaisesti voi katsella polkua, jota paikalle saapui ja vuorokauden ajasta riippuen nauttia myös iltapäivän auringosta. Reitti alkaa olla lopuillaa ja jäljellä on enää lasku takaisin Laajikseen.

Paluu Laajikseen

Reitin loppu on laskuvoittoista leveää polkua ja hiekkatietä. Huomioithan muut liikkujat ja autoilijat.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kaksi henkilöä pyöräilee fatbike-pyörillä metsässä.

Parhaat pyöräilyreitit Keski-Suomessa

Henkilö veden äärellä Salamajärven kansallispuistossa

Luonto ja retkeily

Kaksi henkilöä juoksemassa Rantaraitilla

Maisemareitit Jyväskylässä