Parhaat pyöräilyreitit Keski-Suomessa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomi ja sen keskuskaupunki Jyväskylä tarjoavat mahtavat puitteet pyöräretkille. Vaihtelevia pyöräilyreittejä löytyy monenlaisiin tarpeisiin erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä, kuten upeissa kansallispuistoissa, maisemia katsellen maanteillä, lumoavissa metsissä, sekä rantateillä vesistöjen äärellä. Mieluisia reittejä löytyy kaiken tasoisille – niin kokeneille harrastajille, kuin rentoja vapaa-ajan pyörälenkkejä suosiville. Pumppaa pyöränrenkaat, pakkaa eväsreppusi, ja etsi Jyväskylän parhaat pyöräilyreitit täältä!

Jyväskylän parhaat maisemareitit pyöräillen

Jyväskylän parhailla maisemareiteillä pääsee yhdistämään kauniiden maisemien ihailun ja liikunnan ilon samalle reissulle. Jyväskylän maisemareitit sisältävät neljä erilaista reittiä, jotka sopivat sekä aloittelevalle pyöräilijälle että kokeneemmalle harrastajallekin. Jyväsjärven, Palokkajärven, Säynätsalon ja Muuratsalon maisemakierrokset sekä Jyväskylän järvet ja lammet –reitti lumoavat kauneudellaan. Hyppää satulaan ja nauti Jyväskylän hienoimmista maisemista pyöräillen!

Kuva: Jukka Paakkinen

Töllin Taival Petäjävedellä

Petäjävedellä sijaitseva Töllin Taival on 12 kilometrin pituinen Jämsänveden ympäri kiertävä retkireitti, joka on suunnattu niin jalkaisin kuin pyörällä kulkeville. Reitille lähdetään Petäjäveden keskustasta, Verkkalantieltä tai Rukoilantieltä ja sen voi kiertää molempiin suuntiin. Reitin varrella on taukopaikka Ramin Tölli, jossa on tulentekomahdollisuus ympäri vuoden. Taukopaikalta löytyy valmiiksi pilkottuja polttopuita sekä kuivakäymälä. Janoiset reippailijat saavat raikasta lähdevettä Verkkalantien lähellä sijaitsevasta lähteestä, joka on Tervalammesta laskevan puron varrella. Reitti kulkee lähinnä metsien keskellä, joten reitillä saa takuulla nauttia luonnon rauhasta!

Lähtö: Reitille voi lähteä joko Verkkalantietä pitkin tai Rukoilantietä paloaseman kohdalta. Katso tarkemmat ohjeet linkin takaa.

Kuva: Jukka Paakkinen

Leivonmäen kansallispuiston maastopyöräilyreitti Joutsassa

Ihastu keskisuomalaisen luonnon kirjoon polkien Leivonmäen kansallispuistossa. Leivonmäen kansallispuiston 22 kilometrin pituinen maastopyöräilyreitti on vaativuusluokaltaan keskivaativa, mutta reitti on muunneltavissa omien taitojen ja kunnon mukaiseksi. Reitille lähdetään Selänpohjan pysäköintialueelta, ja reitti myös päättyy sinne. Reitillä kuljetaan vaihtelevasti metsäpolkuja, kärrypolkuja, sekä kapeita hiekkateitä pitkin. Reitin taukopaikat suovat mahdollisuuden levätä veden äärellä tai vaikkapa yöpyä luonnon helmassa.

Lähtö: Selänpohjan pysäköintialue.

Kuva: Jukka Paakkinen

Jätskit Laukaan satamassa: Jyväskylä-Laukaa-Vaajakoski-Jyväskylä

Noin 55km pituinen retkipyöräilyyn soveltuva reitti lähtee Jyväskylästä ja kiertää Laukaan ja Vaajakosken kautta takaisin. Reitti on noin puoliksi ajoradalla ajamista ja puoliksi pyörätietä. Oivia paikkoja tauolle reitin varrella on esimerkiksi elinvoimainen Laukaan satama ja upeasta miljööstään tunnettu Taidekeskus Järvilinna. Reitti on suosittu JYPSin keskiviikkoisin järjestettävällä maantieyhteislenkillä.

Lähtö: Kompassilta.

Kuva: Jaakko Manninen

Vaarun vierailu: Jyväskylä-Muurame-Vaarunvuori-Muurame-Jyväskylä

Vaarun vierailun kohteena on Vaarun upea luonnonsuojelualue ja sen luontopolku. Tähän noin 85 kilometrin pituiseen reittiin kannattaa varata koko päivä aikaa. Retkeä on mahdollista soveltaa useassa kohdassa reittiä. Mahdollisuuksia kahvitaukoihin on esimerkiksi Muuramessa ja Korpilahden Nesteellä. Pakkaa eväät mukaan ja vietä mukava retkipäivä polkien!

Lähtö: Kompassilta.

Kuva: Jussi Judin

Äänemäen maastopyöräilyreitit Äänekoskella

Äänekoskella sijaitseva Äänemäen maastopyöräilyreitti on kokonaispituudeltaan noin 18 kilometriä, mutta se jakautuu kolmeen eritasoiseen reittiin: helppoon, haastavaan ja vaikeaan. Kaiken tasoisille maastopyöräilijöille löytyy siis sopiva vaihtoehto! Reiteillä kuljetaan pääosin kangasmetsissä, jonka ansiosta maaperä on enimmäkseen kuivaa ja helppokulkuista. Reitiltä löytyy myös rakennettua pohjaa.

Lähtö: Äänemäen parkkipaikka, Äänemäentie

Kuva: Valtteri Vainio

Häähninmäen ulkoilualue Hankasalmella

Hankasalmen ja Konneveden rajalla sijaitseva Häähninmäen ulkoilualue tarjoaa pyöräily- ja patikointireittejä yhteensä noin 35 kilometrin verran. Häähninmäen ulkoilualueella on mahdollisuus ihailla Keski-Suomen upeaa luontoa myös näkötornista – tai vuokrata näkötornin huipulla sijaitseva mökki yksityiskäyttöön! Taukoja ulkoilualueella voi viettää vaikkapa hyvin varustellussa Häähnintuvassa, jossa on keittomahdollisuudet. Rentouttavan tauon jälkeen voi vielä tehdä retken kuvassa näkyvään upeaan Etelä-Konneveden kansallispuistoon.

Lähtö: Häähninmäen parkkipaikka, Häähnintuvantie 160

Kuva: Julia Kivelä

Aittovuoren ulkoilualue ja maastopyöräilyreitti Uuraisilla

3,6 kilometrin pituinen Aittovuoren maastopyöräilyreitti pitää sisällään perusreitin lisäksi myös helpomman reittivaihtoehdon. Aittovuoren monipuolisella ulkoilualueella voi maastopyöräilyn lisäksi harrastaa alamäkipyöräilyä ja paljon muuta! Alue soveltuu hyvin koko perheen retkikohteeksi, sillä sieltä löytyy pyöräilymahdollisuuksien lisäksi leikkipuisto, grillipaikkoja ja mahdollisuus pelata frisbeegolfia.

Lähtö: Aittovuoren parkkipaikka, Rinnetie 20

Kuva: Julia Kivelä

Sorvajärven luontoliikuntapolku Jämsässä

Jämsässä sijaitseva Sorvajärven luontoliikuntapolku on 3 kilometrin mittainen, ja soveltuu erityisesti aloitteleville maastopyöräilijöille. Reitin vaikeustasoa voi nostaa oman mielen mukaan mäissä, pitkospuilla, vauhtikaarteissa ja hyppyreissä. Metsämaisemassa kulkeva reitti sopii koko perheelle, ja se on hyvin opastettu. Sorvajärven luontoliikuntapolun varrella on myös taukopaikka, jossa on laavu ja tulentekopaikka. Taukopaikalla kelpaa levätä ja nautiskella retkipäivästä.

Lähtö: Rauhalan hiihtoparkki.

Kuva: Ulla Keituri

Himos-Jämsä -retkipyöräilyreitti

Monipuolinen 36 kilometrin mittainen rengasreitti kiertää esimerkiksi Jämsänkosken, Jämsän ja Himoksen kautta. Reitin varrella saa ihailla niin peltoja, kaupungin tunnelmaa, kuin jokirannan laivojakin. Reitin voi aloittaa mistä vain, ja sen varrella on monipuolisesti palveluja. Himos-Jämsä -retkipyöräilyreitillä pääsee kokemaan ihanan maaseudun miljöön sekä Jämsän alueen monet kohteet, ja tekemistä riittää koko päiväksi.

Lähtö: Himos Center, Länsi-Himoksentie 4

Kuva: HimosLomat

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPSin vinkit pyöräilyreiteistä

Jyväskylän Pyöräilyseura eli JYPS tarjoaa monipuolista pyöräilyyn liittyvää toimintaa kaikenikäisille. JYPS järjestää mm. pyörälenkkejä ja -retkiä, koulutuksia, kokoontumisia, kampanjoita ja kilpailuja. JYPSin nettisivuilta löydät paljon erilaisia pyöräilykohteita Keski-Suomessa: tarjolla on paitsi reittejä, ratoja ja puistoja myös runsaasti tapahtumia niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kuva: Julia Kivelä

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Joutsniemi Leivonmäen kansallipuistossa ilmasta kuvattuna

Kansallispuistot Keski-Suomessa

Henkilö istuu kalliolla katsomassa maisemia Lomaseudulla

Luontopolut Keski-Suomessa

Ihmisiä pyöräilemässä ja kävelemässä Rantaraitilla

Rantaraitti

Jyväskylän kaupunginteatteri ulkoapäin

Pyöräretki Alvar Aallon arkkitehtuuriin