Syksyn bucket list – Koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kuulaan raikkaat päivät ja ruskaan pukeutunut luonto kutsuvat nauttimaan syksystä Keski-Suomeen. Koe kansallispuistot ja luontoaktiviteetit, viihdy tapahtumissa, ihaile Valon kaupunkia ja maailmankuulua arkkitehtuuria tai hemmottele itseäsi saunan lämmössä. Syksyn bucket list kokoaa yhteen elämykset, jotka Keski-Suomessa on koettava.

Bongaa Valon kaupungin valaistuskohteita

Illan hämärtyessä Valon kaupunki Jyväskylä hehkuu upeana. Harjun torni, Kuokkalan silta, Matti Nykäsen mäki ja muut valaistut maamerkit toivottavat tulijan tervetulleeksi kaupunkiin. Kaikkiaan Jyväskylässä on jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta: siltoja, taideteoksia ja rakennusten julkisivuja. Kuinka monta ehdit bongata lomasi aikana?

Muista myös suosittu Valon kaupunki -tapahtuma, joka järjestetään 23.-25.9.

 

Kuva: Atacan Ergin

Koe Suomen luonto pienoiskoossa

Keski-Suomi on kuin Suomen luonto pienoiskoossa. Neljässä kansallispuistossa samoilet harju-, järvi- ja suomaisemissa, karujen kallioiden lomassa tai ikihonkien humistessa ympärillä. Seudun luonnosta nautit myös luontopoluilla: ota kohteeksi esimerkiksi Laulavan mörön polku Äänekoskella tai vetolossistaan ja laavusaarestaan tunnettu Nyrölän luontopolku Jyväskylässä.

Kuva: Julia Kivelä

Koe Alvar Aallon pääkaupunki

Tiesitkö, että Jyväskylässä ja lähiseudulla on enemmän maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon teoksia kuin missään muualla maailmassa? Kaikkiaan 29 Aalto-kohteen joukkoon kuuluu myös Säynätsalon kunnantalo, jonka The New York Times valitsi vastikään yhdeksi sodanjälkeisen arkkitehtuurin merkittävimmistä teoksista. Aallon Jyväskylään tutustut esimerkiksi valmiiksi koottujen omatoimisten kierrosten avulla.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sauno Maailman Saunamaakunnan saunoissa

Tuntuuko syksyn viileys kuuman kesän jälkeen kirpsakalta iholla? Ei hätää – Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa nautit saunan lempeästä lämmöstä ympäri vuoden. Löylyttele esimerkiksi yleisessä saunassa satavuotiaiden tiiliseinien suojassa, tunnelmallisissa savusaunoissa tai vaikkapa iglusaunassa. Koe myös Saunaralli ja nauti Suomen MM-rallin kisatunnelmasta saunoen!

Kuva: Julia Kivelä

Lenkkeile, pyöräile, melo…

Liikuntapääkaupunki Jyväskylässä lomasta on helppo nauttia liikkuen. Lenkkeile esimerkiksi paikallisten suosimalla Jyväsjärven kiertävällä Rantaraitilla. Hien saat pintaan viimeistään raitin useilla ulkokuntosaleilla. Rapsakan treenin saat myös keskustan kupeessa sijaitsevan Harjun portaissa. Lenkkireittien lisäksi seutu tarjoaa upeat puitteet myös muihin aktiviteetteihin: lähde esimerkiksi pyöräilemään seudun vaihtelevissa maastoissa tai nauti meloen ruskan värittämästä luonnosta.

Kuva: Julia Kivelä

Ihaile näköaloja Unesco-maisemissa

Noin kilometrin verran nousujohteista polkua, kiipeäminen kolmiomittaustorniin ja eteesi avautuu henkeäsalpaavan kauniit näkymät Päijänteelle. Struven ketjun mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella on toinen seudun Unescon maailmanperintökohteista ja mainio paikka ihastella seudun upeita järvimaisemia. Tutustu myös muihin Jyväskylän seudun näköalapaikkoihin: kiipeä ihailemaan maisemia esimerkiksi Kanavuoren huipulle tai Harjun torniin.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Viihdy tapahtumissa

Legendaarinen rallikaupunki Jyväskylä toimii syys-lokakuun vaihteessa autourheilumaailman päänäyttämönä, kun rallin MM-sarjan Suomen-osakilpailu ajetaan Keski-Suomen mäkisillä sorateillä. Samalla juhlistetaan Suomen MM-rallin 70. juhlavuotta. Uudenlaista jännitystä tuo syksyinen ajankohta, jonka myötä erikoiskokeita ajetaan myös iltahämärässä.

Ralleja edeltävänä viikonloppuna Jyväskylän valaisee suosittu Valon kaupunki -tapahtuma, joka tuo eri puolille kaupunkia upeita valoteoksia. Osa niistä on ihasteltavissa vielä rallien aikaankin. Koe esimerkiksi Kirkkopuiston elämyksellinen valoteos tai vedessä kelluvat valaistut liljat Lutakonaukion edustalla.

Tutustu myös muihin syksyn tapahtumiin!

Kuva: Toni Ollikainen – AKK Sports Oy

Koe kaikki syksyn elämykset

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tunnelmia Keski-Suomen museon perusnäyttelystä

Tekemistä sadepäivään

Haluatko saada Keski-Suomen parhaat lomavinkit ja elämykset sähköpostiisi?