Syksyn bucket list – Koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Kuulaan raikkaat päivät ja ruskaan pukeutunut luonto kutsuvat nauttimaan syksystä Keski-Suomeen. Koe kansallispuistot ja luontoaktiviteetit, viihdy tapahtumissa, ihaile Valon kaupunkia ja maailmankuulua arkkitehtuuria tai hemmottele itseäsi saunan lämmössä. Syksyn bucket list kokoaa yhteen elämykset, jotka Keski-Suomessa on koettava.

Bongaa Valon kaupungin valaistuskohteita

Illan hämärtyessä Valon kaupunki Jyväskylä hehkuu upeana. Harjun torni, Kuokkalan silta, Matti Nykäsen mäki ja muut valaistut maamerkit toivottavat tulijan tervetulleeksi kaupunkiin. Kaikkiaan Jyväskylässä on jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta: siltoja, taideteoksia ja rakennusten julkisivuja. Kuinka monta ehdit bongata lomasi aikana?

Rakastettu Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään 28.9.-7.10. Tapahtuman aikana kaupunki täyttyy upeista valotaideteoksista. Tutustu tapahtuman ohjelmaan täällä.

Kuva: Atacan Ergin

Koe Suomen luonto pienoiskoossa

Keski-Suomi on kuin Suomen luonto pienoiskoossa. Neljässä kansallispuistossa samoilet harju-, järvi- ja suomaisemissa, karujen kallioiden lomassa tai ikihonkien humistessa ympärillä. Seudun luonnosta nautit myös luontopoluilla: ota kohteeksi esimerkiksi Muuramenjoen luontopolku Muuramessa, Laulavan mörön polku Äänekoskella tai vetolossistaan ja laavusaarestaan tunnettu Nyrölän luontopolku Jyväskylässä.

Kuva: Julia Kivelä

Koe Alvar Aallon pääkaupunki

Tiesitkö, että Jyväskylässä ja lähiseudulla on enemmän maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon teoksia kuin missään muualla maailmassa? Kaikkiaan 30 Aalto-kohteen joukkoon kuuluu muun muassa Säynätsalon kunnantalo, jonka The New York Times on valinnut yhdeksi sodanjälkeisen arkkitehtuurin merkittävimmistä teoksista. Aallon pääkaupungin uusi helmi on Aalto2-museokeskus, joka yhdistää Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon saman katon alle. Jyväskylän Lutakon satamassa voi ihailla Aallon itselleen suunnittelemaa puista moottorivenettä.

Aallon Jyväskylään tutustut esimerkiksi valmiiksi koottujen omatoimisten kierrosten avulla.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sauno Maailman Saunamaakunnan saunoissa

Tuntuuko syksyn viileys kuuman kesän jälkeen kirpsakalta iholla? Ei hätää – Maailman Saunamaakunnassa Keski-Suomessa nautit saunan lempeästä lämmöstä ympäri vuoden. Löylyttele esimerkiksi yleisessä saunassa satavuotiaiden tiiliseinien suojassa, tunnelmallisissa savusaunoissa tai vaikkapa iglusaunassa.

Kuva: Julia Kivelä

Lenkkeile, pyöräile, melo…

Liikuntapääkaupunki Jyväskylässä lomasta on helppo nauttia liikkuen. Lenkkeile esimerkiksi paikallisten suosimalla Jyväsjärven kiertävällä Rantaraitilla. Hien saat pintaan viimeistään raitin useilla ulkokuntosaleilla. Rapsakan treenin saat myös keskustan kupeessa sijaitsevan Harjun portaissa. Lenkkireittien lisäksi Keski-Suomi tarjoaa upeat puitteet myös muihin aktiviteetteihin: lähde esimerkiksi pyöräilemään maakunnan vaihtelevissa maastoissa tai nauti meloen ruskan värittämästä luonnosta.

Kuva: Julia Kivelä

Ihaile näköaloja Unesco-maisemissa

Noin kilometrin verran nousujohteista polkua, kiipeäminen kolmiomittaustorniin ja eteesi avautuu henkeäsalpaavan kauniit näkymät Päijänteelle. Struven ketjun mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella on toinen Keski-Suomen Unescon maailmanperintökohteista ja mainio paikka ihastella maakunnan upeita järvimaisemia. Tutustu myös muihin näköalapaikkoihin Keski-Suomessa: kiipeä ihailemaan maisemia esimerkiksi Kanavuoren huipulle tai Harjun torniin.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lumous-metsämajoite ulkoa päin.

Mökki, hotellihuone vai ehkäpä metsämajoite?

Henkilö kuvaamassa Muuramen kirkkoa sisältä

Bongaa ainakin nämä!

Näyttelijät lavalla esiintymässä Jyväskylän kaupunginteatterissa

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu juuri nyt?

Haluatko saada Keski-Suomen parhaat lomavinkit ja elämykset sähköpostiisi?