Wivi Lönn -teemaiset elämykset Jyväskylässä

Wivi Lönn vaikutti Jyväskylän kimmeltävissä järvimaisemissa uransa keskivaiheilla. Syventääkseen ymmärrystä Lönnin urasta, elämästä ja Jyväskylän kohteista on sukellettava teemoihin, jotka kietoutuivat 1900-luvun alun naisarkkitehtuurin pioneerin elämään. Jyväskylässä Wivi Lönn -teemaisia elämyksiä tarjoaa muun muassa Villa Ranan teatteriesitykset, ammattitaitoinen opastus, omatoiminen kierros, kirjojen sivut, Hotelli Yöpuu ja Kuokkalan kartano!

Tulevia Wivi Lönn -tapahtumia

Juhli Wivi Lönnin synttäreitä

Säynätsalossa juhlitaan Wivin synttäreitä Wivi Lönnin syntymäpäivänä, perjantaina 20.5.2022. Aamupäivästä iltaan kestävään ohjelmaan kuuluu monipuolisesti kaikkea aina hevosajeluista Jyväskylä Sinfonia On the Move -konserttiin ja kakkukahveista minipuutarhapajoihin. Sään salliessa suurin osa tapahtumista järjestetään ulkona! Tapahtuma sopii kaiken ikäisille.

Samana päivänä aukeaa myös Keski-Suomen museon Rauhaa tulin täältä hakemaan -näyttely, joka käsittelee Wivi Lönnin aikaa Jyväskylässä.

Keski-Suomen Kirjailijat järjestää Lönnin 150-vuotisjuhlapäivänä Salongin, jonka vieraaksi saapuu Lönnistä valovoimaisen romaanin kirjoittanut Pirkko Soininen. Tapahtuma on on samalla osa Yläkaupungin Yötä ja paikkana on Wivi Lönnin suunnittelema Kirjailijatalo. Lue alta, miten juhlallisuudet jatkuvat läpi kesän!

Kuva: Julie Weien Forøy

Koe Wivi Lönn taiteen keinoin

Läheinen suhde kauppaneuvos Hanna Parviaiseen oli yksi niistä syistä, jotka pitivät Jyväskylän tiukasti Wivi Lönnin sydämessä läpi tämän elämän. Teatterikoneen puhutteleva Wivi & Hanna -näytelmä kertoo koskettavalla tavalla naisten välisestä ystävyydestä ja rakkaudesta, käsitellen unelmien tavoittelua ja yhteiskunnan normeista poikkeavuutta. Näytelmää esitetään kulttuuritalo Villa Ranassa ke 18.5., to 19.5., ke 25.5. ja pe 27.5. Kaikki näytökset alkavat klo 18.

Lönnin syntymäpäiväviikonlopun kunniaksi Keski-Suomen museossa vietetään Rauhaa tulin täältä hakemaan -näyttelyn avajaisia. Avajaisia vietetään Keski-Suomen museossa Lönnin syntymäpäivänä pe 20.5. klo 18 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on osa Yläkaupungin Yön ohjelmaa. Keski-Suomen museossa kuullaan lauantaina 21.5. ensiesitys Valoa!-monologista Tarja Matilaisen tulkitsemana. Myös sinne on vapaa pääsy.

Lönnin matkaan pääsee kesällä myös Villa Ranan kulttuurikävelyillä, joita järjestetään joka keskiviikko klo 17 elokuun loppuun saakka. Teemoja on yhteensä neljä ja Wivi Lönn -teemaisille kulttuurikävelyille voi osallistua keskiviikkoisin 15.6., 10.8. ja 24.8. Kävelyillä sukelletaan Lönnin elämään, aikaan ja tuotantoon. Reittiä voi seurata suomeksi tai englanniksi ja reitit ovat saavutettavissa pyörätuolilla kulkeville avustajan kanssa.

Kuva: Julie Weien Forøy

Kuuntele Wivi Lönn -oppaan tarinoita

Kuvittele kaunis ja kiireetön päivä, auringon säteet leikittelemässä kivirakennuksen vaaleilla seinillä ja oppaan miellyttävä ääni, josta voi poimia inspiroivia tarinoita seinien sisältä. Mikä olisikaan parempi tapa tutustua Wivi Lönniin ja hänen kohteisiinsa, kuin ammattitaitoisen oppaan johdolla opastetulla kierroksella?

Jyväskylässä matkaoppaat kertovat kiehtovia tarinoita niin kävellen kuin bussinkin kuljetuksella. Suurta suosiota nauttiva Wivi Lönn 150-vuotta -kävelykierros raottaa verhoa tarinoihin Jyväskylän keskusta-alueen kohteiden takana. Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikattojen rikkojat -bussikierros valloittaa laajemman alueen, keskittyen Lönnin ja Parviaisen elämän vaiheisiin. Wivi Lönnin töihin voi tutustua myös itsenäisesti ja omaan tahtiin omatoimikierroksen muodossa.

Kuva: Julie Weien Forøy

Lue Wivi Lönnistä ja ajan kuvasta

Jyväskylän katuja katselee uusin silmin, kun on sukeltanut 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen ja naisarkkitehtuurin pioneerin kokemuksiin Suomessa kirjallisuuden keinoin. Istahda Jyväskylän kahvilaan tai vaikkapa Kuokkalan kartanon viinibaariin, tilaa kuppi kahvia tai lasi viiniä ja tunnelmoi Wivi Lönnin tarinoita kirja käsissäsi! Jussi Jäppisen Wivi Lönn Muistojen albumi –teoksessa Lönn kertoo elämästään väritettyjen valokuvien johdattamana. Sivuilta voi lukea faktaan perustuvia lyhyitä tarinoita Wivin omalla äänellä kerrottuna.

Sukupuoliroolien ja suoriutumispaineiden roolia naisarkkitehdin elämässä käsitellään Pirkko Soinisen teoksessa Valosta rakentuvat huoneet. Elämänkerrallisen otteen Lönnin ja Parviaisen suhteeseen ottaa Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen Wivi ja Hanna. Jyväskylässä Wivi Lönn -teemaisia teoksia myy muun muassa Ellin Kirja & Putiikki.

Kuva: Luova toimisto Visual Friday Oy

Muita Wivi Lönn -teemaisia elämyksiä

Jyväskylässä ihailee samoja maisemia kuin Wivi Lönn aikanaan lähes kymmenen vuoden ajan. Wivi Lönnin tunnelman voi aistia yöpymällä Hotelli Yöpuun Lönnistä inspiroituneessa huoneessa, josta avautuu suora näkymä kohti vaaleankeltaista Puistokoulua ja sen pihalla leikkiviä lapsia.

Yksi helpoimmin saavutettavia Lönn-kohteita lienee uljaalla paikalla sijaitseva Kuokkalan kartano. Kuokkalan kartano tarjoilee vierailijalle paitsi henkeäsalpaavaa Lönnin arkkitehtuuria, myös huippukokki Sami Sorvojan luomia aitoja makuja, sillä vaaleiden kiviseinien sisältä löytyy tasokas ravintola. Koe arvokas ajan henki ja Keski-Suomen raikkaat maut kauniisti tapetoitujen seinien hellässä huomassa!

Kuva: Yöpuu

Sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Wivi Lönnin rintakuva

Kuka oli arkkitehti Wivi Lönn?

Kuokkalan kartano ulkoa päin.

Wivi Lönnin kohteita Jyväskylässä

Alvar Aallon kohde, Säynätsalon kunnantalo ulkopuolelta

Alvar Aallon pääkaupunki Jyväskylä

Ayana Palander päiväsaikaan onnellisena saunalautalla Jyväskylässä.

Mitä Keski-Suomessa tapahtuu Juuri nyt?