Wivi Lönn -kohteita Jyväskylän alueella

Suomen ensimmäinen oman toimistonsa perustanut naisarkkitehti Olivia Mathilda ”Wivi” Lönn (1872 – 1966) on palkittu useissa arkkitehtuurikilpailuissa, ja hänen suunnittelemiaan rakennuksia tunnetaan kymmeniä. Lönn on suunnitellut merkittävän määrän kohteita mm. Jyväskylään. Tämä teemareitti keskittyy Wivi Lönnin suunnittelemiin kohteisiin Jyväskylän keskusta-alueella, sekä Kuokkalassa sijaitsevaan Kuokkalan kartanoon.

Kohteisiin voi tutustua myös Citynomadi -reitin kuljettamana.

Kohteet

Puistokoulu (kaupungin kansakoulu)

Puistokatu 7-9, 40100 Jyväskylä 

Vuonna 1912 valmistunut koulurakennus on ensimmäinen kunnallinen kansakoulu Jyväskylässä, ja se on ollut koko historiansa ajan koulukäytössä, aikoinaan myös kunnallisena kokeilukeskikouluna. Puistokoulu edustaa varhaista klassista puukoulurakentamista. Wivi Lönnin tuotannon painopiste on ollut nimenomaan koulujen suunnittelussa.

Kuva: Mikael Niskanen

Älylän alueen asuinrakennukset

Älylän aluetta rajaavat Kramsunkatu, Keskussairaalantie ja Seminaarinkatu.

Puutarhamainen ja jugendvaikutteinen Älylän huvila-alue kätkee sisälleen merkittävien arkkitehtien suunnittelemia kohteita. Wivi Lönn on suunnitellut alueelle useita yksityiskäyttöön tarkoitettuja asuinrakennuksia. Arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue pitää sisällään myös Wivi Lönnin entisen asuintalon, jonka hän suunnitteli itselleen. Hän asui talossa äitinsä kanssa vuodesta 1911 vuoteen 1918. Muita Lönnin suunnittelemia kohteita Älylän alueella ovat mm. Karpion talo (1914), jossa asui 1920-luvulla kuuluisa arkkitehti Alvar Aalto vaimonsa Ainon kanssa, Pesoniuksen talo, Emil Lönnin talo, Heinosen talo (1913) ja  Nousiaisen talo (1911).

Huom! Alueen rakennukset ovat yksityiskoteja, eikä niiden pihoissa ole sopivaa vierailla omatoimisesti.

Kuva: Julie Weien Forøy

Vanhan viljamakasiinin muutostyöt

Seminaarinkatu 32, 40100 Jyväskylä 

Jyväskylän vanhin kivitalo komeilee Seminaarinmäellä. Jugend-tyylinen rakennus on alkujaan rakennettu vuonna 1851 viljamakasiiniksi, mutta myöhemmin rakennus otettiin Jyväskylän kaupunginkirjaston ja Jyväskylän tieteellisen kirjaston käyttöön Wivi Lönnin suunnitelmien perusteella vuonna 1916. Kohde huokuu historian havinaa, sillä sitä on käytetty vuosien saatossa viljamakasiinina, kaupunginkirjastona, kotiteollisuusmuseona, sekä yliopiston rehtoraattina. Nykypäivänä rakennuksen omistaa Keski-Suomen Suojeltavat Museokiinteistöt Oy, ja se toimii yritystiloina.

Kuva: Julie Weien Forøy

Kuokkalan Kartano

Hämeenpohjantie 50, 40520 Jyväskylä
p. 040 742 2616 / info@cartano.fi (Tiedustelut)


Kuokkalan kartano on ensimmäinen Jyväskylään valmistunut Wivi Lönnin suunnittelema rakennus. Vuonna 1904 valmistunut kivitalo ja sen pihapiiri kuuluu Keski-Suomen maakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin ja se sijaitsee Äijälänjoen ja Päijänteen vesistömaisemassa. Jugend -tyylinen kohde on toiminut niin asuinrakennuksena kuin Jyväskylän maalaiskunnan synnytyssairaalanakin. Nykypäivänä kartanon toiminnan sydämenä on ympärivuotinen uniikki ravintola sekä viinibaari Kuokkalan kartano. Ravintolapalveluiden lisäksi Kuokkalan kartanossa järjestetään muutakin toimintaa, kuten kaikille avoimia kulttuuritapahtumia sekä taidenäyttelyitä.

Kuva: Luova toimisto Visual Friday Oy

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuokkalan kartano ulkoa päin.

Wivi Lönnin Jyväskylä

Wivi Lönnin koti kolmiomaisella parvekkeella ja rehevällä puutarhalla, kesäisenä päivänä.

Wivi Lönn -teemaiset elämykset Jyväskylässä

Alvar Aallon kohde, Säynätsalon kunnantalo ulkopuolelta

Alvar Aalto -kierrokset

Matti Nykäsen hyppyrimäki

Nähtävyydet ja maamerkit