Opastetut ja omatoimiset Wivi Lönn -kierrokset

Wivi Lönn suunnitteli Jyväskylään tuottoisan uransa keskivaiheilla kymmeniä rakennuksia. Wivi Lönn 150 -juhlavuoden kunniaksi suomalaisen naisarkkitehtuurin pioneeri Wivi Lönn, hänen merkittävimmät kohteensa ja tarinat niiden takana kannattaa ottaa haltuun opastettujen kierrosten avulla. Jyväskylässä voi tutustua Wivi Lönnin kohteisiin opastetusti kävellen sekä bussilla, tai omatoimisesti kiertäen!

Wivi Lönn 150 vuotta

Opastettu kävelykierros

Wivi Lönn syntyi Tampereella 1872 ja opiskeli Helsingissä Polyteekissä arkkitehdiksi. Hän perusti ensimmäisenä naisarkkitehtina oman toimiston ja 1900-luvun alussa hän muutti Jyväskylään omien sanojensa mukaan työrauhaa etsimään. Täällä hän jatkoi itsenäistä arkkitehdin uraansa ja suunnitteli mm. Puistokoulun sekä lukuisia yksityiskoteja, joista monet sijaitsivat hänen oman kotinsa läheisyydessä nykyisen Wivi Lönninkadun tuntumassa. Kierroksella tutustumme Seminaarinmäen etelänpuoleiseen huvilakaupunginosaan ja siellä sijaitseviin Wivin Lönnin jugendvaikutteisiin töihin. Samalla kuulet arkkitehdin elämänvaiheista sekä Lönnin ja tehtailija Hanna Parviaisen yhteisistä projekteista ja matkoista.

Lähtö: Lounaispuiston ylätasanne, Seminaarinkatu 34
Kesto: 1,5 h
Hinta: alkaen 120 €/ryhmä (1-25 henkilöä).

Kuva: Julie Weien Forøy

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen – oman aikansa lasikaton rikkojat

Opastettu bussikierros

Tulevan 150-juhlavuotensa myötä arkkitehti Wivi Lönn on noussut yhä suuremman yleisön tietoisuuteen. Wivi Lönn oli ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, jolla oli oma toimisto. Myös Wivin hyvä ystävä Hanna Parviainen rikkoi lasikattoja ryhtyessään johtamaan Säynätsalon tehtaita 1920-luvun puolivälissä. Hänestä tuli samalla maan ensimmäinen naispuolinen kauppaneuvos. Kierroksella kuulemme tarinoita molempien naisten elämästä, ystävyydestä ja matkoista. Näemme myös Wivin suunnittelemia rakennuksia ja Hannan aikaansaannoksia Säynätsalossa.

Lähtö: Kaupunginteatterin edusta, Vapaudenkatu 36
Kesto: 2,5 h
Hinta: alkaen 165 €/ryhmä (1-60 hlöä). Kuljetus ei sisälly hintaan.

Kuva: Julie Weien Forøy

Wivi & Hanna Säynätsalossa ja Villa Ranan kulttuurikävelyt

Juhlavuoden yleisökierroksia

Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Jyväskylässä järjestetään kesällä 2022 erilaisia opastettuja yleisökierroksia, jotka tutustuttavat kuulijan Lönnin arkkitehtuuriin sekä tarinaan.

Wivi & Hanna Säynätsalossa on opastettu kävelykierros, jossa kerrotaan Säynätsalon historiasta, Lönnin elämänvaiheista sekä Lönnin ja hänelle läheisen Hanna Parviaisen yhteisistä projekteista. Kierros pohjautuu arkkitehtuuriin, teolliseen perintöön, tasa-arvoon, toisista välittämiseen sekä suvaitsevaisuuteen.

Kulttuuritalo Villa Ranassa järjestetään kesäkaudella eri taiteilijoiden tuotantoon perustuvia kulttuurikävelyjä kerran viikossa. Neljä eri kävelyä kertovat paitsi Wivi Lönnin, myös Alvar Aallon, Uno Cygnaeuksen sekä Yrjö Blomstedin elämistä.

 

Kuva: Julie Weien Forøy

Wivi Lönn -kohteet Jyväskylän seudulla

Omatoimisesti kiertäminen

Opastettujen kierrosten lisäksi on mahdollista kiertää Wivi Lönnin Jyväskylän seudun kohteita itsenäisesti. Kyseisiin kohteisiin kuuluu esimerkiksi Puistokoulu ja suosittu Kuokkalan Kartano.

Kuva: Julie Weien Forøy

Sinua saattaisi kiinnostaa…

Kuokkalan kartano ulkoa päin.

Wivi Lönnin Jyväskylä

Henkilö kuvaamassa Muuramen kirkkoa sisältä

Opastetut ja omatoimiset kierrokset

Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonnan kyltti

Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonta

Kaksi henkilöä Alvar Aalto -museon edessä

Opastetut ja omatoimiset Alvar Aalto -kierrokset