Kuka oli Wivi Lönn?
Wivi Lönn (1872–1966) oli Suomen ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti. Tuottoisan uransa keskivaiheilla hän vaikutti Jyväskylässä, jonne valmistui Lönnin kynästä kymmeniä rakennuksia – mukaan lukien Wivin oma kotitalo.
Wivi Lönn (1872–1966) oli Suomen ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti. Vain pari vuotta valmistumisensa jälkeen hän sai vuonna 1898 suunniteltavakseen ensimmäisen suuren työnsä, Tampereen Suomalaisen Tyttökoulun. Koulu valmistui vuonna 1902. Siitä alkoi lukuisten arkkitehtikilpailuvoittojen siivittämä työntäyteinen vuosikymmen.
Jatkuvan kiireen, mutta myös naisarkkitehtina kokemansa vähättelyn seurauksena hän muutti äitinsä kanssa Jyväskylään syksyllä 1911. Kaupunki oli Lönnille entuudestaan tuttu, sillä hän oli vieraillut siellä 15 vuoden aikana säännöllisesti veljensä Villen perheen luona. Myös hänen toinen veljensä Emil asui ja työskenteli kaupungissa.
Jo vierailujensa aikana hän oli alkanut saada kaupungista toimeksiantoja. Tahti vain kiihtyi hänen muutettuaan omaan taloon Hämeenkadulle. Jyväskylään valmistui kymmeniä rakennuksia kansakoulusta ja kirjastosta huviloihin, mutta myös rakennuksia muualle Suomeen.
Muutettuaan Helsinkiin vuonna 1918 Jyväskylä ei suinkaan unohtunut. Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen vahvan siteen ansiosta Jyväskylässä vierailut jatkuivat ja töitä riitti erityisesti Säynätsalossa.
Tutustu tarinoihin Wivi Lönnin takana opastetulla kierroksella!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös…
Wivi Lönnin Jyväskylä
Jyväskylä oli Lönnille rauhan tyyssija, sillä sinne hän muutti haaveillessaan työrauhasta. Tutustu Wivi Lönnin Jyväskylään!
Wivi Lönn -kohteita Jyväskylässä
Wivi Lönn on suunnitellut merkittävän määrän kohteita Jyväskylään, Keski-Suomeen. Wivi Lönnin suunnittelemia kohteita on löydettävissä esimerkiksi Jyväskylän keskusta-alueelta ja Kuokkalassa.
Kuka oli Alvar Aalto?
Alvar Aalto (1898–1976) on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Aalto on ollut suurimpia vaikuttajia Jyväskylän alueen arkkitehtuuriin.