Keski-Suomen kauneimmat ruskakohteet

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Herkkää väriloistoa ja lumoavaa tunnelmaa – tutustu Keski-Suomen kauneimpiin ruskakohteisiin ja sukella syksyisen luonnon taianomaiseen maailmaan! Monipuoliset luontopolut, neljä kansallispuistoa ja hulppeat näköalapaikat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia ruskaretken toteuttamiseen. Kultaisten lehtien peittämät maat odottavat retkeilijää kokemaan Keski-Suomen upean syksyn!

Milloin Keski-Suomessa on paras ruska-aika? Seuraa syksyn etenemistä ruskavahdin avulla.

Ruska-asuiset kansallispuistot

Nauti syystunnelmasta Keski-Suomen upeissa kansallispuistoissa! Etelä-Konneveden kansallispuisto on tunnettu upeista järvimaisemistaan, syvistä rotkoistaan ja kauniista näköalapaikoistaan. Kansallispuisto tarjoaa eri mittaisia reittejä, joista jokainen löytää varmasti omansa ruskaretken toteuttamiseen. Voit patikoida luontopoluilla, meloa järvellä tai nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta laavujen äärellä. Alueen sykähdyttävät maisemat ja monipuoliset reitit tarjoavat upean elämyksen ruskan värittämän luonnon ystäville. Etelä-Konneveden kansallispuiston lisäksi Keski-Suomessa on kolme muutakin kansallispuistoa, joissa voi toteuttaa mieleenpainuvan syysretken.

Kuva: Julia Kivelä

Kaunis Kanavuoren luontopolku

Jyväskylässä sijaitseva Kanavuoren luontopolku tarjoaa oivallisen mahdollisuuden nauttia ruskamaisemista noin 10 minuutin ajomatkan päässä kaupungin vilinästä. Reilun kolmen kilometrin pituisella matkalla on useampi näköalapaikka, joista on vaikuttavat näkymät Päijänteelle, Leppävedelle sekä kauniille Naissaaren alueelle, jossa voi piipahtaa vaikkapa retkeilyn jälkeen. Kanavuoren luontopolun maisemiin pääsee hyvin myös julkisilla kulkuneuvoilla tai pyörällä.

Kuva: Ulla Keituri

Hulppea Häähninmäki

Häähninmäen näkötorni Hankasalmella tarjoaa henkeäsalpaavat näköalat värikkääseen Keski-Suomen luontoon. Tornin huipulla on kotoisa 20 neliön lämmitetty mökki, jossa voi nauttia kupillisen kahvia pehmeillä sohvilla leväten tai jopa valmistaa ruokaa. Näköalatornista avautuu upeat maisemat joka suuntaan, ja tuulisella säällä ruskaa voi ihailla myös mökin sisällä suurista ikkunoista. Näkötornin lisäksi alueella sijaitsee autiotupa Häähnintupa, jossa voi pitää tauon retkeilyreittien keskellä. Jos yöpyminen metsän ympäröimänä ei houkuta, Revontuli Resort sekä Luontovire sijaitsevat ajomatkan päässä Häähninmäeltä virkistävine palveluineen. Häähninmäen lukuisat retkeilyreitit ja ihanat näköalapaikat tarjoavat lumoavan ruskaretken.

Kuva: Hanna Kansanen

Syksyinen Oravivuoren mittauspiste

Oravivuoren kolmiomittaustorni Jyväskylän Korpilahdella on täydellinen paikka nauttia syksyisestä Keski-Suomesta. Oravivuoren mittauspiste on osa Struven ketjua, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tornista avautuu ihana näkymä kauas Päijänteelle metsien ja järvien yli. Polku Oravivuoren huipulle on noin kilometrin pituinen, ja sen varrella ehtii ihastelemaan ruskan värejä kallioiden ja värikkäiden puiden vieressä kävellen. Matkalla Oravivuorelle voi pysähtyä Korpilahden keskustassa, josta löytyy esimerkiksi kaunis Korpilahden kirkko sekä viihtyisä Korpilahden satama.

Kuva: Jukka Paakkinen

Upea Äänemäen näköalatorni

Keiteleen syksyisiä järvimaisemia pääsee ihailemaan Äänemäen näköalatornista, josta avautuu hulppeat näkymät Keiteleelle ja Äänekosken keskustaan saakka. Näköalatorni on helposti saavutettava paikka ihastella kaunista ruskamaisemaa. Näköalatornille pääsee kävellen, pyöräillen tai autolla, ja tornin ensimmäiselle tasanteelle on esteetön kulku avustajan kanssa pyörätuoliluiskaa pitkin. Äänemäen näköalatorni sijaitsee aivan Äänekosken keskustan vieressä, josta löytyy esimerkiksi useita kahviloita ja ravintoloita. Äänemäellä pääset kokemaan syksyisen lumon jylhien järvimaisemien siivittämänä.

Kuva: Valtteri Vainio

Jylhät Vaarunvuoret

Jylhät kallionseinämät lumoavat Pohjois-Päijänteellä sijaitsevilla Vaarunvuorilla. Neljän kilometrin pituinen polku kulkee kauniiden järvien ja havumetsien läpi komealle näköalapaikalle, josta voi ihastella kultaista syysmaisemaa Päijänteen yli. Vaarunvuoret sijaitsevat noin 40 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta, ja ajoreitti kulkee kauniin Kärkistensillan yli, joka on myös mahtava paikka nauttia ruskasta.

Kuva: Elina Lamminaho / RetkeilyKS

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Henkilö veden äärellä Salamajärven kansallispuistossa

Keski-Suomen luontopolut

Kaksi henkilöä istuu Mäyrävuoren huipulla Jyväskylässä.

Kootut syysvinkit Keski-Suomeen

Pyörätuolissa istuva henkilö luontopolulla Leivonmäen kansallispuistossa.

Nähtävää ja koettavaa esteettömästi

Perhe Isojärven kansallispuiston laavulla

Retkeilykohteet lasten kanssa