Autolla

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Mistä Jyväskylän keskustasta löytyy ilmainen tai maksullinen parkkipaikka, missä ladata sähköautoa Keski-Suomessa, tai mistä vuokrata auto Jyväskylässä? Autolla Keski-Suomeen on helppo tulla. Etäisyydet monista Suomen suurista kaupungeista eivät ole pitkiä. Ajomatkat taittuvat helposti joko pääteitä pitkin tai hieman hitaampia reittejä maisemista nauttien. Keski-Suomessa autolla liikkuminen on myös helppoa.

Maksulliset parkkipaikat Jyväskylän keskusta-alueella

Parkkeeraus on maksullista Jyväskylässä monin paikoin. Parkkitaksan voi tarkistaa parkkialueelta. Tietoa keskustan kadunvarsipysäköinnistä saa Jyväskylän kaupungin liikennekartasta. Parkkeeratessa on tärkeä muistaa jättää parkkilipuke auton sisäpuolelle kojelaudan päälle. Näin lippu on näkyvissä kokonaisuudessaan helposti auton ulkopuolelta. Parkkialueen maksukäytännöt voi tarkistaa kyseiseltä parkkialueelta. Jyväskylän kaupungin maksullisilla kadunvarsipaikoilla maksaminen on myös mahdollista puhelimella EasyPark-, Moovy- tai ParkMan-sovelluksilla. Jyväskylän keskustan alueella on lukuisia, hyville paikoille sijoitettuja pysäköintitaloja, joista näkee jo portilta, kuinka paljon tilaa kulloinkin on. Jyväskylän parhailla paikoilla sijaitsevien Jyväs-Parkin pysäköintitalojen sijainnit, jotka ovat käytössä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä, kannattaa kurkata.

Jyväskylän keskustan parkkihallien sekä katuvarsipaikkojen esteettömät pysäköintipaikat näkyvät Keskustan esteettömät pysäköintipaikat -kartasta.

Sähköautojen latauspaikat

Sähköautolla liikkeellä ollessa, sähköautojen latauskartasta näkyy missä Keski-Suomessa sähköauton lataus onnistuu.

Kuva: Atacan Ergin

Ilmaiset parkkipaikat Jyväskylän keskusta-alueella

Jyväskylän keskustan alueelta löytyy myös ilmaisia parkkipaikkoja. Joillakin parkkialueilla käytetään pysäköintikiekkoa. Keskustan alueen ilmaiset kiekkopaikat näet Jyväskylän kaupungin liikennekartasta sinisellä K-merkinnällä. Suuri osa keskustan katuvarsipysäköintipaikoista ovat maksuttomia koko sunnuntain ajan. Jyväskylän keskustan alueella voi pysäköidä ilmaiseksi kaupungintalon pihassa tai kaupungin hallintokorttelin (Hannikaisenkatu 17) pysäköintialueella arkisin klo 16 jälkeen tai viikonloppuisin.

Viikonloppuisin myös Jyväskeskuksen sekä Forumin parkkihalleista löytyy ilmaista pysäköintiä. Jyväskeskuksen parkkihallissa on veloitukseton pysäköinti sunnuntaisin kauppakeskuksen aukioloaikoina. Forumin parkkihallissa lauantaisin ja sunnuntaisin ensimmäiset 2 tuntia ovat ilmaiset kauppakeskuksen ollessa auki.

Kuva: Julia Kivelä

Etäisyydet Suomen suurista kaupungeista

Etäisyys esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ei ole pitkä ja matkan Helsingistä alueelle taittaa helposti tietä E75 Lahden kautta tai E12 Tampereen ja Jämsän kautta. Jos haluaa nauttia ajomatkan aikana erityisen upeista maisemista, kannattaa alueelle suunnata hiukan hitaampaa reittiä Lahdesta Pulkkilanharjun kautta.

(etäisyydet laskettu Jyväskylään)

Helsinki, 3 tuntia
Lahti, 2 tuntia
Tampere, 2 tuntia
Hämeenlinna, 2 tuntia 30 minuuttia
Lappeenranta, 3 tuntia
Vaasa, 3 tuntia 30 minuuttia
Turku, 3 tuntia 45 minuuttia
Oulu, 4 tuntia
Rovaniemi, 6 tuntia 45 minuuttia

Kuva: Lina Markkanen

Auton vuokraus

Keski-Suomesta löytyy monia firmoja autonvuokraukseen. Jyväskylän keskustasta löytyy esimerkiksi Hertz. Avis autovuokraamo löytyy Jyväskylän keskustan lisäksi myös Jyväskylän lentoasemalta Tikkakoskelta. Nelostien varrella sijaitseva Europcar on vain 2 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Jyväskylän kaupungin Omago-yhteiskäyttöautot ovat iltaisin (klo 16.30 jälkeen) ja viikonloppuisin yksityishenkilöiden vuokrattavissa. Omagon sähköautot ovat käteviä myös lyhytaikaiseen vuokraukseen, sillä Jyväskylän kaupungin Omago-yhteiskäyttöauton voi vuokrata, vaikka vain tunniksi!

Omalla autolla tai vuokra-autolla liikkeellä ollessa kannattaa seurata säätilaa ja vallitsevia olosuhteita. Lue lisää TMFG:n Liikennetilanne Suomessa -sivulta.

Kuva: Vesilinna

Parhaat vierailukohteet autolla

Mitkä Keski-Suomen kohteet ovat helpoiten autolla saavutettavissa? Monet luontokohteet ovat helpoiten saavutettavissa omalla tai vuokra-autolla niiden sijainnista johtuen. Keski-Suomen neljä kansallispuistoa ovat parhaiten ihailtavissa, kun on autolla liikkeellä. Myös monet luonto- sekä retkeilykohteista vaativat saavutettavaksi autoa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Himmaan huippu Keuruulla, Häähninmäen näkötorni Hankasalmella ja Hitonhauta Laukaassa.

Keski-Suomessa voi kokea kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta: tunnelmallisen Petäjäveden vanhan kirkon ja parhaiten autolla saavutettavan Struven kolmiomittausketjuun kuuluvan Oravivuoren kolmiomittauspisteen Korpilahdella.

Kuva: Jukka Paakkinen

Omatoimiset kierrokset

Omatoimiset kierrokset ovat oiva tapa tutustua Keski-Suomen alueeseen ja sen tarjoamiin erilaisiin nähtävyyksiin ja kohteisiin. Monilla reiteistä kohteet ovat helpoiten saavutettavissa autolla. Tässä muutama omatoiminen kierros, jonka kiertämiseen auto on avuksi. Kaikkiin Keski-Suomen alueen omatoimisiin kierroksiin voi tutustua omatoimiset kierrokset -sivulta.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Silta veden äärellä kesällä ja vihreitä puita

Tutustu Keski-Suomen alueeseen

Yleisö Puistojuhlassa pimeän taivaan alla ja ilmassa leijuu saippuavaahtoa.

Mitä tapahtuu alueella Juuri Nyt

Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonnan kyltti

Vinkkejä matkailuneuvonnasta

Yleisöä rallitapahtumassa

Keski-Suomessa tapahtuu!