Kesän bucket list – koe Keski-Suomessa ainakin nämä

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Koe ainutlaatuinen kesä Keski-Suomessa järvimaisemista nautiskellen, nappaamalla selfie huikeissa maisemissa tai Saunamaakunnan saunoissa löylytellen. Kesän bucket list kokoaa yhteen elämyksiä, jotka Keski-Suomessa on koettava!

1. Hevosvoimien superviikko

Kesällä 2024 Jyväskylässä jylläävät todelliset hevosvoimat. Heinäkuun viimeinen viikonloppu 26.-28.7.2024 tuo Killerin raviradan täyteen kavionkopsetta ja noin 50 000 katsojaa, kun 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kuninkuusravit saapuu kaupunkiin. Suurtapahtuman tunnelmasta kannattaa tulla nauttimaan niidenkin, joille raviurheilu ei ole ennestään tuttua! Seuraavalla viikolla 1.-4.8.2024 viihdytään puolestaan maailman parhaan rallin parissa, kun Suomen MM-rallin osakilpailu Secto Rally Finland ajetaan Jyväskylässä ja Keski-Suomen vauhdikkailla sorateillä. Tutustu myös muihin Keski-Suomen kesätapahtumiin! 

Kuva: Keski-Suomen Ravirata Oy Killeri

2. Maailman Saunamaakunta ja Saunamaakuntaviikko

Keski-Suomessa järvet ja saunan leppeä lämpö muodostavat voittamattoman hyvän olon yhdistelmän. Maailman Saunamaakunnasta löydät sekä perinteisiä että omintakeisempia saunoja, joissa saat kokea suomalaisen saunaelämyksen puhtaimmillaan. Miten olisi löylyt esimerkiksi iglusaunassa, maailman suurimman savusaunan lauteilla tai saunalautan kyydissä keskellä kaunista järvimaisemaa? Saunamaakuntaviikon aikana 3.-9.6.2024 ympäri Keski-Suomen järjestetään kymmeniä saunatapahtumia. Kuinka monta ehdit kokea?

Kuva: Peurunka

3. Hiekkateiden hurmaa uusilla gravel-pyöräilyreiteillä

Uusi Lakeland by cycle -pyöräreitistö tarjoaa gravel- ja retkipyöräilyn ystäville kaikkiaan yli 1000 kilometriä poljettavaa kauniissa keskisuomalaisissa maisemissa. Reiteillä tutustut hienoihin luontokohteisiin kuten esimerkiksi Hitonhaudan ja Karhunahtaan rotkoihin sekä keskisuomalaisiin kansallispuistoihin tai piipahdat Unescon maailmanperintökohteessa. Yhdysreitit mahdollistavat kolmen pääreitin yhdistelemisen, pidentämisen ja jakamisen lyhyempiin osiin. Reitit ovat pääosin helppokulkuisia.

Kuva: Timo Veijalainen

4. Alvar Aallon pääkaupunki ja kaksi Unesco-kohdetta

Tutustu maailmankuuluun arkkitehtuuriin Alvar Aallon pääkaupungissa Jyväskylässä. Kaupungissa ja lähialueilla on enemmän Aallon merkittäviä eri aikakausien rakennuskokonaisuuksia kuin missään muualla maailmassa. Tutustu esimerkiksi Säynätsalon kunnantaloon, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Saman loman aikana ehdit kokea myös kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Petäjäveden vanhan kirkon sekä Struven ketjun mittauspisteen Oravivuorella, Korpilahdella.

Kuva: Tero Takalo-Eskola

5. Kesällä luontoon – helposti

Astu laivan kyytiin ja seilaa kohti kansallispuistoa. Tai hyppää paikallisbussiin ja hurauta nopeasti kohti rauhallisia luontopolkuja. Jyväskylästä pääset kesällä hienoihin luontokohteisiin helposti, myös ilman omaa autoa.

Kuva: Jukka Paakkinen

6. Elämyksiä keskellä Euroopan laajinta yhtenäistä järvialuetta

Kesä, laiturinnokka ja laineiden liplatus – voittamaton yhdistelmä, johon Keski-Suomen 3700 järveä tarjoavat mainiot puitteet. Nauti järvimaisemista mökkilaiturilla, Suomen elämyksellisimmässä satamassa Jyväskylän Lutakossa, muissa seudun viihtyisissä satamissa, Päijänteellä risteillen tai muiden vesiaktiviteettien parissa. Vauhdikkaampia vesiseikkailuja kaipaavalle tarjolla on esimerkiksi koskenlaskua.

Kuva: E-K Lines

7. Ihanat kesäkahvilat ja paikalliset herkut

Nautiskele paikallisista mauista Keski-Suomen ihanissa kesäkahviloissa ja -ravintoloissa. Löydät idyllisiä ja viihtyisiä taukopaikkoja niin maaseudun rauhasta kuin kaupungin sykkeestä. Paikallisia herkkuja voit poimia myös tuliaiskassiin: vaikkapa makeisia, kahvia, hunajaa tai maailmanluokan cheddaria. Tutustu myös maakunnan panimokulttuuriin kaverin kanssa kippistellen.

Kuva: Perttulan tila

8. Selfie huikeissa näköaloissa

Kiipeä vaikkapa Kanavuoren laelle ja nappaa huikeilla näköaloilla maustettu selfie. Vai haluaisitko ikuistaa itsesi lomatunnelmissa Jyväskylän ikonisten nähtävyyksien tai maamerkkien äärellä? Testaa esimerkiksi Harjun torni tai Matti Nykäsen hyppyrimäki.

Kuva: Ulla Keituri

Haluatko saada Keski-Suomen parhaat lomavinkit suoraan sähköpostiisi?

Kesän vinkit ja elämykset Keski-Suomeen

Sinua voisi myös kiinnostaa

Varjolan riihihuone kahdella sängyllä

Mukavasti Keski-Suomessa

Aurinko pilkistää puiden runkojen välistä järven rannalla kesäisenä päivänä.

Luonnon rauhaa

Jäätelöä ja marjoja pienissä kipoissa pöydällä sekä jäätelökauha

Makuja Keski-Suomesta

Lapsia hyppäämässä järveen ja leikkimässä vesiradalla.

Hyppää mukaan seikkailuun!