Nähtävää ja koettavaa esteettömästi

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomessa voit kokea kattavasti erilaisia kokemuksia myös esteettömästi. Sivulle on koottu muutamia yrityksiä joista on kerrottu tarkemmin, ja alhaalta löytyy myös hakuvalikko esteettömistä palveluntarjoajista!

Esteetön matkailu lasten kanssa

Kannonkosken Nuorisokeskus Piispalassa pääsee polskimaan esteettömässä uimahallissa sekä tutustumaan Pieneläinkoti Pihkan asukkaisiin.

Kylpylähotelli Peurunka tarjoaa monipuolisesti tekemistä esteettömästi koko perheelle. Lähtökohtaisesti lähes kaikki Peurungan tilat ja toiminta on esteetöntä; mm. ei kynnyksiä, luiskat, käytävän matto keskeltä kovempi, isot hissit, tukikaiteet lähes kaikkialla, suuret yleiset wc-tilat (mahtuu apuvälinein ja rattaiden kanssa), kuntosalilaitteet (hur -laitteet käytettävissä p-tuolilla), päällystetyt tiet, nostimet altaalla, pukutiloissa, kylpylän pukuhuone samassa tasossa, isot plintit pukeutumiseen sekä automaattisesti avautuvat ovet.

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa viihtyy koko perhe! AaltoAlvarissa löytyy hissejä pyörätuoleille ja niillä pääsee esimerkiksi 50 m altaalle.

Saarijärvellä sijaitseva Puuhapuisto Veijari on koko perheen kesälomakohde. Veijarissa pääsee tutustumaan mm. monenlaisiin eläimiin, aktiviteetteihin sekä nauttimaan ravintola- ja kahvilapalveluista. Puuhapuiston pääreitit ovat esteettömiä, ja alueelta löytyy esteetön- sekä lastenhoito-wc.

Lutakon asuinalueelta Jyväskylän keskustassa löytyy koko perheelle sopiva Lutakon esteetön liikunta- ja leikkipaikka. Leikkipaikka on suunniteltu niin, että muun muassa liikuntarajoitteisten, näkö- ja kuulovammaisten sekä autististen lasten tarpeet on huomioitu. Monet välineet mahdollistavat leikkiin osallistumisen pyörätuolilla. Leikkivälineet on sijoiteltu väljästi siten, että myös apuvälineiden kanssa leikkiminen onnistuu luontevasti.

Museot

Museossa viihtyy koko perhe! Keski-Suomessa on laaja valikoima erilaisia museoita, joista osa sopii myös esteettömälle matkailijalle.

Keski-Suomen museossa voit tutustua keskisuomalaisuuden historiaan kautta aikojen. Museo on esteetön ja helposti saavutettavissa. Rakennuksessa pääsee liikkumaan esteettömästi hissillä kaikkiin kerroksiin. Museolta on myös lainattavissa pyörätuoli ja rollaattori käynnin ajaksi sekä opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita! Keski-Suomen museo on saanut kehuja siitä, että näyttelyistä löytyy hyvin myös kosketeltavia esineitä ja asioita. Lue lisää KeMu:n esteettömyydestä täällä.

Jyväskylässä Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo on myös vammaiskorttikohde. Museon pihalla on runsaasti ilmaista parkkitilaa ja mahdollisuus pysäköidä sisäänkäynnin läheisyyteen. Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina veloituksetta mukaan museoon. Museorakennukseen on esteetön sisäänpääsy ja näyttelyssä esteetön kulku tilasta toiseen, tiloissa on esteetön wc sekä näyttelyhallin sisäänkäynnin läheisyydessä lainattavissa pyörätuoli.

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Taidemuseo on täysin esteetön. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä ja liikkumisesteisten wc-tilat sijaitsevat museon ensimmäisessä kerroksessa. Opas -ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon. Lue lisää Jyväskylän taidemuseon esteettömyydestä täällä.

Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva Suomen käsityön museo on esteetön avustettuna. Museo on vammaiskorttikohde, johon avustaja pääsee maksutta ja myös opas- tai avustajakoirat ovat tervetulleita. Lue lisää museon omilta esteettömyys ja saavutettavuus -sivulta!

Museo- ja kirjastopalveluita esteettömästi tarjoaa Jyväskylässä sijaitseva Yliopiston avoimen tiedon keskus. Lisäksi yliopiston Tiedettä kaikille -konsepti tarjoaa tapahtumia ja näyttelyitä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tieteestä ja tutkimuksesta. Rakennuksiin on tehty kattava esteettömyyskartoitus.

Kansallispuistot ja luonto

Keski-Suomen kansallispuistot tarjoavat myös kokemuksia esteettömälle matkailijalle. Leivonmäen, Etelä-Konneveden ja Salamajärven kansallispuistoissa on tarjolla vaativia esteettömiä luontoreittejä. Otathan huomioon, ettei luontoreittien kohdalla voida aina taata täyttä esteettömyyttä maastomuutoksista ja sääolosuhteista johtuen. Siksi kansallispuistojen reiteistä käytetään termiä ”vaativa esteetön luontoreitti” ja ne kuvaillaan mahdollisimman tarkasti. Lisätietoa ja taustaa löydät Luontoon -verkkosivuilta.

Lue Palmuaseman Sanna Kamarin blogiteksti vierailusta Leivonmäen kansallispuistoon.

Kansallispuistojen esteettömien reittien lisäksi Jyväskylään on valmistunut vuonna 2023 Haukanniemen esteetön luontopolku. Polku on suunniteltu esteettömäksi reitiksi ja se on noin kolme metriä leveä ja rakenteeltaan tasainen. Luontopolulle saavuttaessa auton voi jättää Lyhdekadulla sijaitsevalle pysäköintialueelle. Reitti kulkee Haukanniemen kärjessä olevalle esteettömälle puolikodalle ja takaisin samaa reittiä. Koko polun pituus on 2,4 kilometriä.

Suositulta Ladun Majan ulkoilualueelta löytyy vaativa esteetön Pikkukakkonen, jonka varrelta löytyvät kiviin maalatut satuhahmot ovat etenkin lasten suosiossa. Reitin varrelta, Kolmisoppinen -järven rannalta löytyy esteetön puolikota.

Hankasalmen Keskisenlammen luontopolulle on avattu vuonna 2021 esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua pitkin Hankasalmentieltä. Taukopaikalla on tulisijallinen kota sekä käymälä. Molempiin on esteetön sisäänkäynti pyörätuolilla.

Kuva: Sanna Kalmari, Palmuasema

Kirkot

Toivakan kirkkoon kulkee invaluiska, ja kirkkoon pääsee pyörätuolilla. Kirkossa on myös induktiosilmukka. Läheisyydestä löytyy esteetön wc, johon on esteetön kulku.

Multian kirkon sisäänkäynnille on rakennettu pyörätuoliluiska ja kirkkoon pääsee esteettömästi.

Jyväskylän Kuokkalan kirkolla on esteetön parkkipaikka, esteetön sisäänkäynti ja esteetön wc.

Kuva: Toivakan seurakunta/Heikki Kotilainen

Koe vesistö esteettömästi

Risteilyalus MS Satu seilaa tilaus- ja järviristeilyjä. Alus sopii mainiosti myös esteettömälle matkaajalle – katso Sanna Kalmarin vierailu Palmuasema -blogista.

Jämsässä sijaitseva Lucky Fish on erikoistunut erilaisiin kalastus- ja veneilyretkiin. Lucky Fishin yrittäjä Aki on kouluttautunut erityisryhmien vesistöohjaajaksi, ja hänellä on kokemusta myös pitkäaikaissairaiden sekä vammaisten henkilöiden erityistarpeista. Yritys tarjoaa kalastuspalveluita näin ollen myös esteettömästi, vaikka itse veneeseen ei pääsekään pyörätuolilla.

Päijänne-risteilyt Hilden tarjoaa liikuntarajoitteisillekin mahdollisuuden nauttia risteilyistä. Kaikilla laivoilla on esteetön wc, ja henkilökunta auttaa sopivan risteilyn valitsemisessa esteettömälle matkaajalle. Laivoille suositellaan ennakkovarauksen tekemistä, sillä mukaan voidaan yhtä aikaa ottaa vain muutama pyörätuolilla liikkuva. Moottorikäyttöisillä pyörätuoleilla ei pääse laivaan.

Kuva: Sanna Kalmari, Palmuasema

Opastetut kierrokset

Visit Jyväskylä Regionin kautta on tilattavissa erilaisia opastettuja tilauskierroksia ryhmille. Suurin osa kierroksista on toteutettavissa esteettömästi tilauksesta.

Kesäisin järjestettävistä yleisökierroksista löytyy myös täysin ja osittain esteettömiä kierroksia. Tiedot esteettömyydestä löydät kierroskuvausten yhteydestä ja tarkempia tietoja voi kysellä Matkailuneuvonnasta: 014 569 0113 / matkailu@jyvaskyla.fi

 

Koe Keski-Suomi virtuaalisesti

Leivonmäen kansallispuisto

Virtuaalinen tulistelupaikka tarjoaa matkailijalle mm. mahdollisuuden tarkastella puiston tunnuslintua, tarkistaa ajantasaiset metsäpalovaroitukset, tai nähdä pitkän Joutsniemen harjun ilman askelia. Virtuaaliseen sisältöön pääsee selaimessa, älypuhelimella QR-koodin kautta Leivonmäen kansallispuistosta tai Jyväskylän keskustassa Matkakeskukselta ja Matkailuneuvonnalta löytyvien lintukylttien avulla. Tutustu Leivonmäen kansallispuiston virtuaaliseen tulistelupaikkaan. 

Harjun Vesilinnan näköalatornin 360 näkymä

Harjun näköalatornista avautuviin näkymiin voi tutustua 360 pallopanoraaman avulla! Harjun tornin toisessa kerroksessa sijaitsevaan ravintola Vesilinnaan pääsee esteettömästi hissillä ja ravintolan terassilta on myös upeat maisemat.

Unescon maailmanperintökohteet virtuaalisesti: Petäjäveden vanha kirkko & Oravivuoren kolmiomittauspiste

Tutustu vuonna 1765 valmistuneeseen Petäjäveden vanhaan kirkkoon virtuaalikierroksella. Petäjäveden vanhassa kirkossa esteettömyys ei täysin toteudu. Rakennus on vanha, joten lattiat eivät ole täysin suorat, ja kynnykset ovat korkeat. Myös ulkoportaat ovat melko jyrkät. Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Jyväskylän Korpilahdella, on osa puolestaan Struven kolmiomittausketjua. Struven kolmiomittausketju hyväksyttiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon ja se edustaakin tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä. Tutustu Struven ketjun Oravivuoren kolmiomittauspisteeseen virtuaalikierroksella.

Jyväskylän museopalveluiden näyttelyt verkossa

Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo ovat koonneet laajan paketin, josta löytyy kattavasti erilaisia kulttuurikokemuksia etänä.
Tutustu Jyväskylän museoiden verkkonäyttelyihin!