Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Mitä on sauna?

Saunominen on olennainen osa suomalaisen elämää alusta loppuun asti – ensimmäiset saunaelämykset koetaan jo varhaislapsuudessa perheen kanssa saunoessa. Suomi on saunomisen luvattu maa, ja Suomen Saunaseuran mukaan saunoja löytyy maasta huikeat 3,2 miljoonaa kappaletta.

Sauna kuvastaa Suomea ja suomalaisuutta aidoimmillaan. Saunomisen juuret ovat syvällä Suomen maaperässä, ja saunomisen historia on lähes yhtä pitkä kuin maamme historia itsessään – suomalaiset ovat nimittäin saunoneet Pronssikaudelta asti! Vanhimmat suomalaiset saunat sijoittuvat vuosille 1500–900 eaa., jolloin saunominen tapahtui maahan kaivetussa kuopassa. Kiukaan virkaa toimitti kuopan pohjalle ladottu kivikasa ja sauna peitettiin riukujen varaan asetetuilla taljoilla.

Sauna on kehittynyt noin 10 000 vuoden mittaisen historiansa aikana valtavasti ja nykyään saunoja löytyy yhtä monenlaisia kuin itse saunojiakin; löytyy tynnyrisaunaa, telttasaunaa, infrapunasaunaa, saunalauttaa, sähkösaunaa, puusaunaa ja savusaunaa. Jonkinlainen sauna löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista, kuntokeskuksesta ja majoitusliikkeestä.

Saunominen on yhteisöllistä, ja löylyä heitetäänkin usein kaveriporukassa tai perheen kesken. Saunalla on vahvat perinteet suomalaisessa kulttuurissa, ja saunominen liittyy olennaisena osana moniin suomalaisiin juhliin ja perinteisiin; juhannuksena juostaan kaveriporukan kesken saunan löylyistä järveen uimaan, joulusauna on suomalaisille yksi joulunajan tärkeimmistä perinteistä, ja polttareita juhliessa tuleva morsian johdatetaan avioelämään morsiussaunan kepposilla ja loitsuilla. Alastomuudesta huolimatta saunaan ei liity mitään seksuaalista, vaan se on paikka, jossa vaatteiden mukana riisutaan myös stressi ja murheet.

Saunomiseen liitetään vahvasti sekä henkinen, että fyysinen hyvinvointi. Saunomisen monet terveyshyödyt eivät ole enää spekulaatiota, vaan tieteellisesti todistettuja faktoja: säännöllinen saunominen laskee verenpainetta, parantaa verenkiertoa, ehkäisee dementiaa ja tehostaa sydämen toimintaa. Lukuisten terveyshyötyjen vuoksi viikoittaista lauteille istahtamista suositellaankin lämpimästi.