Saunatyypit

Tutustu yleisempiin saunatyyppeihin ja selvitä, miten ne eroavat toisistaan!

Puulämmitteinen sauna

Puulämmitteisen saunan lämmittämiseen käytetään polttopuuta, jota poltetaan kiukaan tulipesässä. Tarvittava lämpötila saavutetaan säätämällä tulen määrää kiukaan tulipesässä – mitä kovempi liekki, sen tujummat löylyt. Ihanteellinen lämpötila perinteisessä suomalaisessa saunassa on vähintään 65,5 astetta, mitattuna saunojan istumapaikalta. Löylyä heittämällä säädellään saunan kosteustasapainoa – kun kiukaan kiville heitetään vettä, se sihahtaa osuessaan kuumiin kiuaskiviin. Tästä nousevaa kosteaa vesihöyryä kutsumme löylyksi.

Kuva: Mika Nuorva / Kankaan sauna

Sähkölämmitteinen sauna

Nykyään suurin osa suomalaisista löylyttelee kätevessä ja helppokäyttöisessä sähkösaunassa, joka on ollut käytössä jo 1950-luvulta lähtien. Sähkösauna on perinteistä puulämmitteistä saunaa tehokkaampi ja turvallisempi – liekkien puuttuessa paloturvallisuus paranee huomattavasti. Saunan lämmittäminen sujuu puiden kantamisen ja sytyttelyn sijaan ohjauspaneelin tai kaukosäätimen nappia painamalla. Sähkösaunoja löytyy nykyään useista kerros- ja rivitaloasunnoista

Kuva: Julia Kivelä

Savusauna

Vaikka aikoinaan savusaunat olivat suosutuin saunatyyppi Suomessa, nykyään ne ovat harvinaista herkkua. Savusaunan massiivinen kiuas vaatii tuntikausien lämmittämistä, mutta urakka on sen arvoinen. Monet saunomisen ystävät vaalivat savusanoja ja sen ihanan pehmeitä löylyjä – hämärää ja savulta tuoksuvaa savusaunaa tunnelmallisempaa saunaelämystä on vaikea löytää!

Savusauna on tyypiltään hyvin erilainen kuin perinteiset puulämmitteiset saunat, sillä siinä ei ole lainkaan savupiippua – savu leviää löylyttelijöiden keskuuteen ja poistuu hiljalleen löylyhuoneessa olevan räppänän kautta ulos. Savusaunat ovat usein tummia noen värjätessä saunan lauteet. Mustunut takapuoli kuuluu savusaunassa löylytellessä asiaan!

Kuva: Peurunka

Höyrysauna

Höyrysauna eli hamam on syntynyt Lähi-Idässä, ja se tunnetaan Suomessa myös nimellä turkkilainen sauna. Höyrysauna poikkeaa perinteisestä saunasta monin tavoin: höyrysaunassa ilman kosteuspitoisuus on jopa yli 100%, ja lämpötila on noin 45-50 °C- astetta. Merkittävin ero suomalaiseen saunaan on kuitenkin kiukaan puute – löylyn heittämisen sijaan höyrysaunassa istutaan jatkuvassa lämpimän vesihöyrypilven syleilyssä.

Tavallisen saunan tavoin myös höyrysaunalla on lukuisia terveysvaikutuksia. Höyrysauna tuo helpotusta hengitystiesairauksiin ja -vaivoihin. Lisäksi höyrysaunassa rentoutuminen saa ihon hehkumaan, sillä se parantaa verenkiertoa ja poistaa kuona-aineita.

Kuva: Julia Kivelä

Infrapunasauna

Infrapunasaunalla ja perinteisellä saunalla ei ole juuri mitään yhteistä, paitsi hyvän olon saavuttaminen hikoilun kautta. Infrapunasaunassa hien pintaan nostattaa nimensä mukaisesti infrapunasäteily – kiuasta infrapunasaunassa ei ole lainkaan. Lämpötilakin on paljon perinteistä saunaa matalampi, sillä infrapunasaunassa lämpömittari näyttää noin 50 celsiusastetta. Tämän tyyppiset saunat ovat suuressa suosiossa etenkin urheilijoiden keskuudessa, sillä säteilyn on tutkittu tekevän hyvää lihasten liikkuvuudelle, sekä hapenottokyvylle.

Kuva: Julia Kivelä

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kaksi saunavastaa saunan seinällä

Saunan historia

Tupaswillan savusauna

Saunanähtävyydet

Kolme henkilöä saunoo Varjolan savusaunassa

Hemmottelu