Ilmaista tekemistä Keski-Suomessa lasten kanssa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomesta löytyy monenlaista ilmaista tekemistä lasten kanssa ympäri vuoden. Lasten kanssa matkaaville löytyy niin upeita luontokohteita, ihastuttavia leikkipuistoja kuin mielenkiintoisia museoitakin, unohtamatta vauhdikkaita aktiviteetteja ja tapahtumia.

Menotöppöset siis jalkaan ja tutustu Keski-Suomen monipuoliseen lapsiystävälliseen tarjontaan!

Retkelle luontoon Keski-Suomessa

Keski-Suomesta löytyy lukuisia lapsiystävällisiä luontokohteita, joissa nauttia ikimuistoisista seikkailuista. Luonnon helmaan pääsee retkeilemään esimerkiksi Keski-Suomen neljässä kansallispuistossa, joista kaikista löytyy myös lapsille sopivia helpompia reittejä.

Luontoretkeilystä lasten kanssa voi nauttia myös monessa muussa Keski-Suomen luontokohteessa, kuten hauskalla Pikkukakkosen reitillä Ladun majalla Jyväskylässä tai Taidetila Toinilan Taidepolulla, joka on lapsille suunnattu mielenkiintoinen ympäristötaiteen polku Petäjävedellä.

Keski-Suomessa on lisäksi paljon lapsiystävällisiä luontopolkuja, kuten Konttivuoren luontopolku Uuraisilla sekä Huikonhuilaus Toivakassa. Konttivuoren luontopolku on melko lyhyt ja polun päädystä löytyy laavu, jossa kelpaa nauttia retkieväitä. Myös Huikonhuilauksen varrelta löytyy laavu sekä wc, ja 1,5 km mittaisen reitin maasto on helppokulkuista pururatapohjaa.

Kuva: Kadi Kindma

Leikit pystyyn Keski-Suomen leikkipuistoissa

Keski-Suomen alueelta löytyy suuri määrä leikkipuistoja: pelkästään Jyväskylän alueella on reilu sata kaupungin ylläpitämää puistoa! Jyväskylän alueen parhaat leikkipuistot houkuttelevat viettämään aktiivista vapaa-aikaa ympäri vuoden perheen pienimpien kanssa. Jyväskylän ehkä tunnetuin leikkipuisto on perinteikäs Mäki-Matin perhepuisto keskustan kupeessa, joka tarjoaa monenmoisia mahdollisuuksia hauskoihin leikkihetkiin.

Muualtakin Keski-Suomesta löytyy leikkipuistoja moneen makuun. Keuruulla sijaitseva Kurkisaaren perhepuisto on luonnonläheinen leikkipuisto, josta löytyy niin arboretum, leikkipaikka kuin hiekkarantakin. Myös Uuraisten Leinikinpuistossa voi käydä viettämässä aikaa leikkien, jonka lisäksi puistossa on mahdollisuus käyttää grillipaikkaa ja nauttia piknikistä luonnon helmassa.

Kuva: Timo Mattila

Keski-Suomen mielenkiintoiset museoelämykset

Jyväskylässä sijaitseviin Jyväskylän Taidemuseoon ja Suomen käsityön museoon on perjantaisin vapaa pääsy, mikä tarjoaa mahdollisuuden päästä tutkailemaan erilaisia mielenkiintoisia aiheita lasten kanssa maksutta! Myös Aalto2-museokeskus ja sieltä löytyvä Keski-Suomen museo tarjoavat lapsille monenlaista viihdykettä, kuten museossa sijaitsevan Puuhatila Nappulan. Museokeskukseen on alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.

Luonnon rikkauteen ja moninaisuuteen voi puolestaan käydä tutustumassa Jyväskylän Harjulla sijaitsevassa Luontomuseossa, joka on kaiken ikäisille maksuton. Museokäynnin yhteydessä kannattaa poiketa myös Harjun näkötornissa, jonne on vapaa pääsy. Tornista avautuu upeat näkymät kaupungin ylle, jotka ovat varmasti niin lasten kuin aikuistenkin mieleen.

Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Toivolan vanhan pihan Käsityöläismuseossa pääsee kokemaan itse, kuinka 1800-luvun käsityöläisperhe aikanaan eli. Käsityöläismuseoon on vapaa pääsy vuoden ympäri. Maalaisperheen elämään 1800-luvulla pääsee puolestaan tutustumaan Kuoreveden kotiseutumuseossa Himos-Jämsässä, josta löytyy monipuolinen talonpoikaiskulttuurin kokoelma. Keuruulla taas sijaitsee mielenkiintoinen Korpikirjasto, jonka pihalla pääsee silittämään lampaita ja katselemaan kanoja, kukkoa ja kirjaston kahta kissaa. Ainutlaatuisesta kirjastosta voi käydä lainaamassa kirjan ja nauttia lukuhetkistä keskellä kauneinta luontoa.

Kuva: Keski-Suomen museo/Johanna Rekonen

Vauhdikkaita aktiviteetteja Keski-Suomessa

Keski-Suomessa on monia liikuntapuistoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden erilaisiin peleihin ja aktiviteetteihin. Keuruulla sijaitsevassa Tervan liikuntapuistossa voi laittaa tekonurmikentällä pelit pystyyn, puuhastella leikkipuistossa tai skeitata skeittipuistossa. Maauimalan liikuntapuistossa Jämsässä voi pelata kaikenlaisia pallopelejä tai ajella Pumptrack-radalla. Kesäisin Pumptrack-radalta saa lainaan BMX-pyöriä tai skuutteja ja muita liikuntavälineitä.

Pumptrack-ratoja löytyy myös Uuraisten monien liikunta-alueiden joukosta sekä Äänekosken Huuhan Liikennepuistosta, jossa pääsee liikennepuiston lisäksi myös vapaasti skeitti- ja leikkipuistoon. Myös Jyväskylän Viitaniemestä löytyy Liikennepuisto, joka on ollut lasten kestosuosikki 1960-luvulta alkaen. Liikennepuistoon on rakennettu oikea liikenteen pienoismaailma, jossa on mahdollista ajella kaupungin polkuautoilla puiston aukioloaikoina. Muina aikoina puistossa voi kruisailla omalla polkupyörällä. Myös Laukaan BMX-radalla voi käydä ajelemassa omalla pyörällä, silloin kun siellä ei ole seuran harjoituksia tai kilpailuja.

Kesäaikaan Aittakioski Paunetilla voi kisailla mestaruudesta minigolfissa, ja älynystyröitä pääsee puolestaan teroittamaan Keuruun Pappilan Pakopelien ilmaisessa ulkoilmapakopelissä. ”Kapteenin pennoset” -ulkoseikkailu sopii mainiosti lasten kanssa pelattavaksi, ja on suoritettavissa toukokuusta syyskuuhun. Peli sijoittuu kauniille Vanhan Keuruun alueelle ja sen voi suorittaa omaan tahtiin.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Polskimaan ja ihailemaan Keski-Suomen järvimaisemia

Keski-Suomesta löytyy lukemattomia lapsiystävällisiä uimarantoja, jotka tarjoavat perheille mahdollisuuden nauttia vedestä ja auringosta. Jyväskylän suosituin lapsiystävällinen uimaranta on Tuomiojärven uimaranta, joka sopii mahtavasti myös piknikpaikaksi isojen hiekka- sekä nurmialueidensa ansiosta. Äänekoskelta puolestaan löytyy lapsille sopiva, turvalliseksi rajattu Äänejärven uimaranta treenipuistoineen, kun taas Joutsan kirkonkylän uimarannalla viihtyvät hurjempaakin menoa kaipaavat lapset, sillä rannalta löytyy kolmikerroksinen hyppytorni.

Vierailuun Etelä-Konneveden kansallispuistossa voi loistavasti yhdistää myös rantapäivän, sillä aivan kansallispuiston tuntumassa sijaitsee Häyrylänrannan sataman uimaranta, jossa pääsee pulahtamaan yhteen Suomen kirkkaimmista vesistöistä. Vierailemisen arvoisia paikkoja ovat myös Luhangan satama, joka on valittu vuoden 2023 vierasvenesatamaksi, ja Laukaan satama, jossa järjestetään kesäisin monia lapsille suunnattuja tapahtumia.

Suomen elämyksellisin satama, Jyväskylän Lutakon satama, tarjoaa mahtavia näköaloja ja hyvät puitteet oleskeluun. Satama-alue on myös tapahtumien keskus, jossa kesän tunnelmaa luovat esimerkiksi erilaiset markkinat ja festivaalit. Keski-Suomen ja Lutakon alueen tapahtumiin voi tutustua Keski-Suomen tapahtumat -sivulta.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Keski-Suomen kiinnostavat kesäkohteet

Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitsevasta Lehtisaaresta löytyy upea lomapaikka keskellä Jyväskylää. Saaressa voi viettää mukavan kesäpäivän saunoen, uiden, grillaillen ja leikkien. Kuljetus saarelle tapahtuu soutuveneellä, ja kaikki touhu saarella on maksutonta.

Kesäpäivän ratoksi voi käydä myös ihastelemassa Jyväskylän omia lampaita, jotka laiduntavat Kuokkalassa, Samulinniemessä ja Vehkalammella ilahduttaen ohikulkijoita. Eläinrakkaita ihmisiä viihdyttävät myös alpakat ja muut suloiset eläinystävät Korpilahdella Haanpään kesäkahvilassa, jonne on vapaa pääsy.

Myös Laukaan Nokkakiven huvipuistoon on ilmainen sisäänpääsy, ja alueelta löytyy esimerkiksi maksuton pelihalli, jossa voi nauttia klassikkopelien jännityksestä ja huvipuiston hektisestä tunnelmasta.

Kuva: Tiia Masalin

Talven taikaa Keski-Suomessa

Keski-Suomesta löytyy myös talvella monipuolisia mahdollisuuksia nauttia ulkoilusta ja erilaisista aktiviteeteista lasten kanssa. Lumisina talvipäivinä hiihtäjiä palvelee Jyväskylän laaja latuverkosto, jolta löytyy sopivia reittejä monentasoisille hiihtäjille. Hiihtämisen lomassa voi poiketa pullakahville Ladun majalle tai ottaa omat eväät mukaan ja nauttia talven tunnelmasta jollakin seudun monista laavuista. Muualtakin Keski-Suomesta löytyy runsain mitoin erilaisia latuja, joista saa ajantasaista tietoa Ladulle.fi-palvelusta.

Keski-Suomessa on mainiot puitteet luistelulle, sillä alueelta löytyy niin jään peittämiä järviä kuin jäädytettyjä luistelukenttiäkin. Säiden salliessa Jyväsjärven jäälle aurataan suuri luistelurata, jolla pääsee nauttimaan vauhdin huumasta ja kauniista maisemista luistelun ohella myös hiihtäen, kävellen tai potkukelkkaillen. Jämsän seudulta taas löytyy talvisin jopa kolme retkiluistelurataa, joista lyhyimmät soveltuvat hyvin myös lapsille. Jääkiekosta innostuneet voivat puolestaan laittaa pelit pystyyn vaikkapa Laukaassa, josta löytyy useita luistelukenttiä- ja kaukaloita talvikaudella.

Keski-Suomen alueelta löytyy myös runsain mitoin pulkkamäkiä, joiden vauhti hurmaa vilkkaimmatkin vipeltäjät. Keski-Suomen parhaissa pulkkamäissä temmeltämisen jälkeen maistuu kupponen kuumaa tai saunan rentouttavat löylyt.

Kuva: Kadi Kindma

Keski-Suomessa tapahtuu

Keski-Suomesta löytyy lapsille suunnattuja tapahtumia ympäri vuoden. Lasten Lysti järjestää paljon maksutonta ohjelmaa Jyväskylässä, kuten erilaisia esityksiä, työpajoja ja muuta hauskaa tekemistä. Kurkkaa alta ajantasaiset vinkit Keski-Suomen tapahtumista!

 

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Sinua voisi myös kiinnostaa…

Aikuinen neuvoo lasta askartelussa.

Kulttuurintäytteinen Keski-Suomi

Aikuinen ja lapsi polskuttelemassa laiturilla auringon laskiessa

Uimarantoja Keski-Suomessa

Kaksi lasta kiipeilemässä seikkailuradalla

Tekemistä Keski-Suomessa