Ilmaista tekemistä Keski-Suomessa lasten kanssa

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Keski-Suomesta löytyy monenlaista ilmaista tekemistä lasten kanssa. Keski-Suomi tarjoaa upeita luontokohteita, ihastuttavia leikkipuistoja, kimmeltäviä uimarantoja, sekä hauskoja tapahtumia ja aktiviteetteja.

Menotöppöset siis jalkaan ja menoksi Keski-Suomen lapsiystävälliseen ja monipuoliseen tarjontaan!

Retkelle luontoon Keski-Suomessa

Luontoon voi mennä seikkailemaan ja retkeilemään monessa paikassa Keski-Suomessa. Lapsiystävällisiä luontokohteita ovat esimerkiksi Keski-Suomen neljä kansallispuistoa, joissa kaikissa on myös lapsille sopivia helpompia reittejä. Luonnon rauhasta voi nauttia lasten kanssa monessa Keski-Suomen luontokohteessa kuten hauskalla Pikkukakkosen reitillä Ladun majalla Jyväskylässä. Petäjävedeltä, Taidetila Toinilalta, löytyy lapsille suunnattu mielenkiintoinen ympäristötaiteen polku Taidepolku.

Keski-Suomessa on paljon erilaisia lapsiystävällisiä luontopolkuja, kuten Konttivuoren luontopolku Uuraisilla sekä Huikonhuilaus Toivakassa. Konttivuoren luontopolku on melko lyhyt ja polun päädystä löytyy laavu. Huikonhuilauksen maasto on 1,5 km helppokulkuista pururatapohjaa, jonka varrella on laavu sekä wc.

Kuva: Kadi Kindma

Leikki pystyyn Keski-Suomen leikkipuistoissa

Keski-Suomen alueelta löytyy suuri määrä leikkipuistoja: pelkästään Jyväskylän kaupungin alueella on reilu sata kaupungin ylläpitämää leikkipuistoa. Jyväskylän alueen parhaat leikkipuistot houkuttelevat viettämään aktiivista vapaa-aikaa. Jyväskylän ehkä tunnetuin leikkipuisto on perinteikäs Mäki-Matin perhepuisto.

Luonnonläheinen leikkipuisto Kurkisaaren perhepuisto sijaitsee Keuruulla. Kurkisaaren perhepuistossa on arboretum, leikkipaikka sekä hiekkaranta. Uuraisten Leinikinpuistossa voi käydä viettämässä aikaa leikkien, grillata puiston grillipaikalla ja nauttia kesäisestä piknikistä.

Kuva: Timo Mattila

Tutustumaan Keski-Suomen museoihin

Jyväskylässä sijaitseviin Jyväskylän taidemuseoon ja Suomen käsityön museoon on perjantaisin vapaa pääsy. Tämä tarjoaa mahdollisuuden päästä tutkailemaan erilaisia mielenkiintoisia aiheita lasten kanssa maksutta! Myös Keski-Suomen museo tarjoaa lapsille monenlaista viihdykettä, kuten museossa sijaitsevan Puuhatila Nappulan. Luonnon rikkauteen ja moninaisuuteen voi käydä tutustumassa Jyväskylän Harjulla sijaitsevassa Luontomuseossa.

Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Toivolan vanhan pihan Käsityöläismuseossa pääsee itse kokemaan, kuinka 1800-luvun käsityöläisperhe aikanaan eli. Käsityöläismuseoon on vapaa pääsy vuoden ympäri. Kuoreveden kotiseutumuseossa Himos-Jämsässä taas pääsee näkemään kuinka 1800-luvun maalaisperhe eli. Keuruulla Korpikirjaston pihalla pääsee silittämään lampaita sekä katsomaan kanoja, kukkoa ja kahta kirjaston kissaa. Samalla voi myös piipahtaa ihan oikean kirjaston sisällä.

Kuva: Keski-Suomen museo/Johanna Rekonen

Hauskoja aktiviteetteja Keski-Suomessa

Keski-Suomessa on monia liikuntapuistoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden erilaisiin peleihin ja aktiviteetteihin. Keuruulla sijaitsevassa Tervan liikuntapuistossa voi laittaa tekonurmikentällä pelit pystyyn, puuhastella leikkipuistossa tai skeitata skeittipuistossa. Maauimalan liikuntapuistossa Jämsässä voi pelata kaikenlaisia pallopelejä tai ajella Pumptrack-radalla. Kesäisin Pumptrack-radalta saa lainaan BMX-pyöriä tai skuutteja ja muita liikuntavälineitä. Uuraisilta löytyy monien liikunta-alueiden joukosta myös Pumptrack-rata. Laukaan BMX-radalla voi käydä ajelemassa omalla pyörällä, kun siellä ei ole seuran harjoituksia tai kilpailuja.

Huuhan Liikennepuistossa Äänekoskella pääsee Liikennepuiston lisäksi myös vapaasti skeitti- ja leikkipuistoon sekä Pumptrack-radalle. Jyväskylän Liikennepuisto on lasten kestosuosikki 1960-luvulta alkaen. Liikennepuistoon on rakennettu oikea liikenteen pienoismaailma, jossa on mahdollista aukioloaikoina ajella myös kaupungin polkuautoilla.

Kesäaikaan Aittakioski Paunetin pihan läheisyydessä olevalla minigolf-radalla voi laittaa kilpailut pystyyn. Keuruun Pappilan Pakopelien ilmainen ulkoilmapakopeli on pelattavissa toukokuusta lokakuuhun. ”Kapteenin pennoset” ulkoseikkailu sopii mainiosti lasten kanssa pelattavaksi. Peli sijoittuu Vanhan Keuruun alueelle ja sen voi suorittaa aivan omaan tahtiin.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Polskimaan ja ihailemaan Keski-Suomen järvimaisemia

Keski-Suomesta löytyy lukemattomia upeita lapsiystävällisiä uimarantoja. Jyväskylän alueella suosittu lapsiystävällinen uimaranta on Tuomiojärven uimaranta, joka sopii mahtavasti myös piknikpaikaksi isojen hiekka- sekä nurmialueiden ansiosta. Joutsassa aivan Leivonmäen kansallispuiston kupeessa voi käydä pulahtamassa Harjunlahden uimarannalla. Joutsan kirkonkylän uimarannalla voi hurjemmat hypätä hyppytornista ja pienemmät voivat polskia matalassa rantavedessä.

Konneveden Häyrylänrannan sataman uimarannalla pääsee uimaan yhdessä Suomen kirkkaimmissa vesistöissä, Etelä-Konnevedessä. Vuonna 2023 vuoden vierasvenesatamaksi nimitetty Luhangan satama on vierailun arvoinen. Luhangan sataman nurmialueelle voi vaikka laittaa piknikin pystyyn. Jyväskylän Lutakon satama, Suomen elämyksellisin satama, tarjoaa mahtavia näköaloja ja hyvät puitteet oleskeluun. Satama-alue on myös tapahtumien keskus, jossa kesän tunnelmaa luovat esimerkiksi markkinat ja rallitunnelma. Keski-Suomen ja Lutakon alueen tapahtumiin voi tutustua Keski-Suomen tapahtumat -sivulta.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Keski-Suomessa tapahtuu

Lasten Lysti järjestää paljon maksutonta ohjelmaa Jyväskylässä, kuten erilaisia esityksiä, työpajoja, sekä hauskaa tekemistä. Vuonna 2023 järjestetään ensimmäisen kerran LystiKylä-festivaali kesäkuussa (osa festivaalin ohjelmistosta on maksutonta). Hankasalmella järjestetään vuosittain kesällä lastenfestarit, joissa on luvassa musiikkia ja oheisohjelmaa.

Kuva: Liisa Karling

Keski-Suomen erikoisuudet

Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitsevasta Lehtisaaresta löytyy lomapaikka keskellä Jyväskylää. Saaressa voi viettää mukavan kesäpäivän saunoen, uiden, grillaillen ja leikkien. Saarelle kuljetus tapahtuu soutuveneellä ja kaikki touhu saarella on maksutonta. Jyväskylän omat lampaat laiduntavat Kuokkalassa sekä Samulinniemessä syöden pois epätoivottua kasvillisuutta ja ilahduttamassa ohikulkijoita. Korpilahdella Haanpään kesäkahvilalla voi käydä ihastelemassa alpakoita.

Kuva: Tiia Masalin

Sinua voisi myös kiinnostaa…

Aikuinen neuvoo lasta askartelussa.

Kulttuurintäytteinen Keski-Suomi

Aikuinen ja lapsi polskuttelemassa laiturilla auringon laskiessa

Uimarantoja Keski-Suomessa

Kaksi lasta kiipeilemässä seikkailuradalla

Tekemistä Keski-Suomessa