Paikallisten parhaat Jyväskylä-tärpit

Siirry edelliseen
Siirry seuraavaan

Näyttäisin matkailijalle Jyväskylän Lutakon sataman. Se on eläväinen ja siellä näkee vettä ja laivoja. Satamasta saa tietenkin myös jäätelöä!

– Jouni, 56 v.

Lutakon satama-alue

Jyväskylän Lutakon sataman alue on yksi jyväskyläläisten suosituimpia ajanviettopaikkoja. Satamaa kehutaan eloisaksi ja sitä se onkin: alue tarjoaa monenlaista tekemistä rauhallisesta puistossa istuskelusta vesijetteilyyn. Lutakossa pääsee ihastelemaan järvimaisemia aivan keskustan tuntumassa ja syömään paikallisten ylistämässä Konttiravintola Mortonissa.

Lutakon sataman läpi kulkee Rantaraitti, jonka moni paikallinen nostaa parhaaksi liikuntapaikaksi alueella. Jyväsjärven kiertävä Rantaraitti soveltuu erinomaisesti lenkkeilyn lisäksi myös pyöräilyyn. Paikalliset vinkkaavat myös, että Rantaraitin varrella sijaitseva Kuokkalan silta on erityisesti pimeän aikaan upea valokuvauskohde.

Moni paikallinen veisi matkailijan ihastelemaan Jyväsjärven tunnelmaa. Järveä voi ihailla rannasta käsin tai siirtyä itse vesille: Jyväsjärvellä on mahdollisuus risteillä, veneillä ja harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja.

Matti Nykäsen mäen torni ja Laajavuori

Veisin matkailijan Laajavuoreen, sillä sieltä on hienot näkymät. Siellä pääsee myös urheilemaan ympäri vuoden. Seikkailurata on kesäisin hauska aktiviteetti ja talvella Laajavuoressa pääsee hiihtämään ja laskettelemaan luonnon helmaan.

Sonja, 21v 

Paikalliset suosittelevat Laajavuorta sen hienojen näköalojen ja loistavien liikuntamahdollisuuksien vuoksi. Laajavuoressa sijaitsee viidestä hyppyrimäestä muodostuva mäkihyppystadion. Yksi stadionin mäistä on nimetty edesmenneen mäkihyppylegendan Matti Nykäsen mukaan ’’Nykäsen mäeksi’’ tai ’’Nykäsen hyppyriksi’’. Tätä kohdetta paikalliset suosittelevat erityisen ahkerasti ja se onkin yksi Jyväskylän tunnetuimmista maamerkeistä. Pimeällä torni on upeasti valaistu. Nykäsen mäen tornista avautuu huikeat näkymät ja sieltä voikin helposti bongailla muita Jyväskylän kuuluisia maamerkkejä! Nykäsen mäen torni ja Mäkikahvila ovat avoinna yleisölle kesäaikaan. Myös Laajavuoren laelta näkymät ovat upeat.

Liikunnasta pitäville ja urheilua seuraaville monet paikalliset suosittelevat Laajavuoren liikuntamahdollisuuksia, joita tarjoaa Laajis. Laajavuoressa on mahdollista talvisin hiihtää ja lasketella ja kesäisin muun muassa maastopyöräillä, seikkailla köysiradalla, pelata frisbeegolfia ja alamäkipyöräillä.

Laajavuori sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta ja on hyvien kulkuyhteyksien vuoksi helposti saavutettavissa.

Harjun alue

Matkailijan olisi ehdottomasti nähtävä Harjun näkötorni, sillä sieltä näkee kaupungin hienosti ylhäältä päin.

Veera, 27v 

Moni paikallinen veisi matkailijan aivan Jyväskylän ydinkeskustan yhteydessä sijaitsevalle Harjulle, sillä he ovat ylpeitä kotikaupunkinsa maisemista. Mikä olisikaan parempi paikka ihailla niitä kuin Harjun näkötorni, josta avautuu kauniit näköalat Jyväskylän ylle. Paikalliset korostavat, kuinka näkötornista näkee koko kaupungin – ja kolme eri järveä!

Harjun kaupungin puoleisella sivulla sijaitsevat Neron portaat ovat suosittu nähtävyys, jonka moni Jyväskylässä asuva haluaisi matkailijalle näyttää. Paikalliset suosittelevat lämpimästi myös samalla suunnalla Harjun kupeessa sijaitsevaa Harjun paperi -puotia, josta voi ostaa persoonallisia kortteja ja muita paperituotteita.