Kaksi henkilöä seisomassa koivun vieressä metsässä.

”Ihan helmi paikka” – vaikuttajat Kimmo ja Mikko Niemi vinkkaavat suosikkikohteensa Keski-Suomessa

Kimmo ja Mikko Niemen mielenmaisema löytyy keskisuomalaisesta järvi- ja metsäluonnosta. Suosikkikohteikseen Keski-Suomessa he nostavat muun muassa Pyhä-Häkin kansallispuiston ja Muuratsalossa sijaitsevan Paljaspään.

Jyväskyläläiset Kimmo ja Mikko Niemi ovat tulleet tutuiksi hyväntuulisesta @mikkoandkimmo-tilistään Instagramissa. Niemien koti sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä Jyväskylässä, ja vuonna 2021 se nappasi kolmannen sijan Suomen kaunein koti -ohjelmassa.

Pariskunnan molemmat osapuolet ovat syntyneet Jyväskylän Säynätsalossa ja asuneet koko elämänsä Keski-Suomessa. Keskisuomalainen puhdas metsä- ja järviluonto ja luonnossa liikkuminen ovatkin Niemille tärkeää.

”Metsissä on itselle se rauhoittumisen paikka, jossa latautuu. Siksi siellä kuljetaan aina kun ehtii ja pystyy”, kertoo Mikko.

”Erityisesti tulee liikuttua syksyisin, jolloin korostuu värit ja raikkaus”, Kimmo jatkaa.

Keski-Suomessa on kaikkiaan neljä kansallispuistoa: Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Salamajärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistot. Niemille näistä tutuiksi ovat tulleet erityisesti Pyhä-Häkin ja Leivonmäen kansallispuistot, jotka he nostavat suosikkikohteidensa joukkoon Keski-Suomessa.

”Pyhä-Häkin kansallispuisto on tosi kiva paikka, ja sinne on tarkoitus lähteä taas uudestaan”, Kimmo kertoo.

Pyhä-Häkki saa Niemiltä kehuja hienoista maisemistaan ja helppokulkuisuudestaan.

”Pyhä-Häkki sopii kaikille, siellä on myös esteetön reitti. Pyhä-Häkissä on eripituisia lenkkejä, joista esimerkiksi lapsiperheet voivat valita lyhyemmän reitin. Haastavampaa reittiä hakeville on pidempi lenkki, Mikko kuvailee.

Vaikuttava kohde Niemien mielestä on myös Leivonmäen kansallispuisto ja siellä erityisesti Kirveslammen kierroksen suomaisemat.

”Ja to do -listalla on Salamajärven kansallispuisto.”

Ilmakuva Kirveslammelta, Leivonmäen kansallispuistosta ilta-auringon aikaan
Kuva: Jukka Paakkinen

Paljaspää on näköalapaikkojen helmi

Keskisuomalaisessa luonnossa korostuvat paitsi järvet ja metsät, myös kumpuileva ja mäkinen maisema. Alueella onkin runsaasti hienoja näköalapaikkoja, joista avautuu huikaisevat maisemat ympäröivään luontoon. Niemien suosikkeja ovat muun muassa Vaajakoskella sijaitseva Kanavuori ja Vaajakosken taajaman eteläpuolella sijaitseva Mäyrävuori.

Ehdoton helmi heidän mielestään on kuitenkin Muuratsalon saarella sijaitseva Paljaspää.

”Paljaspää on tosi makea näköalapaikka. Sinne pääsee suhteellisen helposti autolla, jonka jälkeen on pieni matka kävellä ylös”, Kimmo vinkkaa ja jatkaa epäilevänsä, että kaikki jyväskyläläisetkään eivät ole paikasta tietoisia.

Mikko suosittelee tutustumaan muutenkin Säynätsalon saariin, joihin Muuratsalokin kuuluu. Upean luonnon lisäksi saarilla on kaksi hienoa arkkitehti Alvar Aallon kohdetta: Säynätsalon kunnantalo ja Muuratsalon koetalo.

Jyväskylässä ympäröivää luontoa voi ihailla korkeuksista myös keskustassa.

”Muualta vierailulle tuleville ystäville näytetään yleensä Harjun alue ja Harjun kiviportaat ylhäältä päin. Ja myös Harjun vesitornin näköalapaikka, kun se on avoinna”, Mikko kertoo.

Kaksi henkilöä istuu Mäyrävuoren huipulla Jyväskylässä.
Kuva: IG @mikkoandkimmo

Tutustu myös näihin – muita Kimmon ja Mikon suosikkikohteita Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

  • Jyväskylän Lutakon satama: ”Huomaa kesäviikonloppuisin, että se on ihmisten ykköspaikka viettää aikaa”
  • Vaajakosken kanava: ”Tänne on mukava viedä ystäviä. Meillekin erityinen paikka, kun on menty Wanhalla Woimalalla naimisiin.”
  • Lähisightseeing-ajelut autolla: ”Käydään esimerkiksi Suolahden suunnalla kanavalla. Myös Keuruulla on kiva välillä piipahtaa.”
  • Varjolan tila: ”Varjolan tila on kiva, siellä on käyty useamman kerran. Myös Kuusaan koski on kiva.”
  • Jyväskylän museot: ”Jyväskylän museoissa tulee käytyä usein. Taidemuseo on sellainen, että kaikkien kannattaa käydä siellä. Aalto2-museota odotetaan innolla.”

Artikkeli on alun perin julkaistu 23.9.2022. Aalto2-museo on avannut ovensa toukokuussa 2023.